Hastane dışı travmatik olmayan kardiyak arrestlerde immatür/total granülosit oranının spontan dolaşım geri dönüşü ve erken dönem mortalite ile ilişkisi
The relationship of immature/total granulocyte ratio with spontaneous circulation return and EARLY mortality in NON-hospital NON-traumatic cardiac arrests
- Tez No: 731230
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNSUR ÇEVİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hastane dışı kardiyak arrest, Spontan dolaşımın geri dönüşü, İmmatür granülosit
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
GİRİŞ: Hastane dışı kardiyak arrest (HDKA) hastalarında, spontan dolaşım geri dönüşü (SDGD) ve mortaliteyi tahmin etmek oldukça önemlidir. Bu hastaların mortalite ve nörolojik sonuçlarını öngörmek için çeşitli risk faktörleri tanımlanmıştır. Çalışmamızda immatür granülosit (IG) sayısı ve immatür granülosit/total granülosit (IG/TG) oranının resüsitasyon sonrası SDGD sağlanan ve sağlanamayan hastalardaki düzeyleri ile SDGD sağlanan hastaların erken dönem mortaliteleri ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. GEREÇ ve YÖNTEM: Çalışmamız 1 Ocak 2021- 31 Ocak 2022 tarihleri arasında prospektif gözlemsel olarak gerçekleştirildi. Non-travmatik HDKA olan, 18 yaş üstü ve gebe olmayan hastalar dahil edildi. IG düzeyleri çalışılmayanlar, hematolojik hastalığı olanlar ve immünsupresif tedavi alanlar çalışmadan dışlandı. En az 15 dakika boyunca ana arterlerden hissedilebilir bir nabız alınması SDGD kabul edildi. Hastaların komorbiditeleri, kardiyak arrest ve kardiyopulmoner resüsitasyon (KPR) özellikleri, vitalleri, EKG bulguları ve sağ kalım süreleri kaydedildi. SDGD sağlanan ve sağlanamayan hastalar ile 4 saat sağ kalım görülen 56 hasta (%66,7) mevcuttu. IG sayı ve IG/TG oranı SDGD grupları arasında ve sağ kalım süresine göre ayrılan gruplar arasında anlamlı bir fark göstermedi (p>0,05). SONUÇ: HDKA hastalarında IG sayısı ve IG/TG oranının sağ kalım üzerine etkisini incelediğimiz bu çalışmada, IG sayısı ve IG/TG oranının SDGD sağlanıp sağlanamamasında ve SDGD sağlanan hastalarda sağ kalım süresinin öngörülmesinde prediktif bir değeri olmadığı saptandı. Ancak etiyolojilere göre gruplandırılmış hastalarda ve daha geniş örneklemler ile gerçekleştirilecek çalışmaların yapılması gereklidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION: It is very important to predict spontaneous return of circulation (ROSC) and mortality in patients with out-of-hospital cardiac arrest (OHCA). Various clinical, laboratory and electrophysiological risk factors have been defined to predict mortality and other neurological outcomes of these patients. In our study, it was aimed to examine the relationship between the immature granulocyte (IG) count and ratio in whole blood analysis and the levels in patients who did not achieve ROSC after resuscitation and those who did, and the relationship with early mortality in patients with ROSC. MATERIALS and METHODS: The study was carried out prospectively between January 2021 and January 2022. Patients who were brought to the emergency department as non-traumatic, OHCA, over the age of 18 and non-pregnant were included. Those whose IG levels were not studied, those with hematological disease and those receiving immunosuppressive therapy were excluded from the study. A palpable pulsation of the main arteries for at least 15 minutes was considered ROSC. Comorbidities, cardiac arrest and CPR characteristics, vitals, ECG findings and survival times of the patients were recorded. Data were compared between patients with and without ROSC and the 4 hours in patients with ROSC. The number and percentage of IG did not differ significantly between the ROSC groups and between the groups separated by survival time (p>0.05). CONCLUSION: In this study, in which we examined the effect of IG number and percentage on survival in OHCA patients, it was found that IG number and percentage did not have a predictive value in whether or not ROSC was achieved and in predicting survival time in patients with OHCA. However, it is necessary to carry out studies with larger samples and in patients grouped according to etiologies. KEYWORDS: Out-of-hospital cardiac arrest, Return of spontaneous circulation, Immature granulocyte