Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Hastanesi acil servisine travma ile başvuru sonrası yatırılarak izlenen ve tedavi edilen pediatrik olguların retrospektif analizi
Retrospective analysis of pediatric patients followed and treated after application to Başkent University Adana Practice and Research Hospital emergency department with trauma
- Tez No: 731304
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BETÜL GÜLALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Travma, acil servis başvuru, yatarak tedavi, Trauma, emergency room admission, inpatient treatment
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Travma, çocukluk çağı ölümlerinin ve sakatlıklarının en sık nedenidir. Travma; fiziksel (trafik kazası, düşme, darp, vb.), kimyasal (asit ve alkali yanıkları), termal ve psikolojik etkenlerle oluşabilir. Ülkemizde, travma nedeniyle ölümlerde, trafik kazaları birinci sırada, iş kazaları ise ikinci sırada yer almaktadır. Çocukların vücut kitle indeksi küçük olduğu için çoklutravma daha sıktır. Çocuk travmalarında havayolu sağlanması önde gelen girişim olmalıdır, çünkü en önemli kardiyak arrest nedeni solunum durmasıdır.Çocuk yaş grubuna özgü bir diğer travma şeklide hırpalanmış çocuk sendromudur. Adölesan öncesi ve adölesan dönemlerde ise cinsel travmalar tarzında meydana gelebilir. Travmalı hastaların değerlendirilmesi için birçok fizyolojik veanatomik skor sistemleri geliştirilmiştir. Skor sistemlerinin amacı hastaların doğru ve hızlı tanı vetedavilerini sağlamaktır.Sıklıkla kullanılan iki skor; Travma Skoru (TS) ve Glasgow Koma Skoru (GKS) dur. TS'nin yaygın olarak kullanılan şekli“Değiştirilmiş – Revize Edilmiş Travma Skoru”(RevisedTrauma Score – RTS) dur. Biz bu çalışmada 01.01.2008 – 31.12.2009 tarihleri arasında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Adana Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine başvuran ve yatırılarak takip ve tedavi edilen 0 – 18 yaş aralığındaki tüm travma olgularının demografik verilerini retrospektif olarak inceleyerek, bölgemizdeki pediatrik travmaların genel etiyolojik faktörlerini belirlemeyi, acil servis başvurularında dikkat edilmesi gereken durumların ve önceliklerin tespit edilerek acil tıp ekibinin bilgilendirilmesini amaçladık.
Özet (Çeviri)
Trauma is the most common cause of childhood death and disability. Trauma; It can occur with physical (traffic accident, fall, beating, etc.), chemical (acid and alkali burns), thermal and psychological factors. In our country, traffic accidents are in the first place and occupational accidents are in the second place in deaths due to trauma. Multitrauma is more common in children because their body mass index is small. Airway provision should be the leading intervention in pediatric traumas, because the most important cause of cardiac arrest is respiratory arrest. Another form of trauma specific to the pediatric age group is battered child syndrome. In pre-adolescent and adolescence periods, it may occur in the form of sexual traumas. Many physiological and anatomical scoring systems have been developed for the evaluation of trauma patients. The purpose of score systems is to provide accurate and rapid diagnosis and treatment of patients. Two scores that are frequently used are; Trauma Score (TS) and Glasgow Coma Score (GCS). The commonly used form of TS is“Revised Trauma Score - RTS”. In this study, we analyzed the general etiological factors of pediatric traumas in our region by retrospectively examining the demographic data of all trauma cases aged 0-18 years, who were admitted to the Emergency Service of Başkent University Faculty of Medicine Adana Research and Application Hospital between 01.01.2008 and 31.12.2009 and were followed up and treated. We aimed to inform the emergency medicine team by determining the conditions and priorities that should be considered in emergency service applications.