Sert dolgu kaynaklarının katılaşması sırasında oluşan farklı boyutlu karbürlerin aşınma ve sertlik özelliklerine etkisi
Effect of different sized carbides formed during solidification of hardfacing welds on wear and hardness properties
  1. Tez No: 731410
  2. Yazar: BEHBUD ASGAROV
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Metal Aktif Gaz, Metal Özlü Tel, Sert Dolgu Kaynağı, Mekanik ve Makro-Mikro Yapı, Metal Active Gas, Metal Cored Wire, Hardfacing Welding, Mechanical And Macro-Microstructure
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tezde, özlü tel elektrot ile MAG kaynağı yöntemi kullanılarak, S355J2+N ana malzemesine sert dolgu kaynağı uygulanmıştır. Aynı özlü tel elektrot (HARDCOR 600G) kullanılarak farklı paso sayılarında yapılan sert dolgu kaynağı işleminde, numunelerin aşınma dirençleri, sertlik değerleri ve mikro-makro yapıları kıyaslamalı olarak incelenmiştir Aşınma deneylerinde pin-on-disk aşınma test cihazı kullanılmıştır. Aşınma deneyleri, farklı mesafelerde sabit yük altında yapılmıştır. SEM-EDS sonuçları alınmıştır. Numunelerin sert dolgu metal kısmında yapılan EDS analizi ile kimyasal bileşimler belirlenmiştir. Numunelerin makro ve mikro sertlik değerleri alınmıştır. Makro sertlik değeri üst yüzeyden kaynak metalinden, mikro sertlik ise yan kesitten yukardan aşağıya doğru alınmıştır. Mikro yapı incelenmesinde ışık metal mikroskobu kullanılmıştır. Bu çalışmadaki ilgili numuneler standartlara uygun olarak hazırlanmış ve değerlendirmeler de uygun standartlara göre yapılmıştır. Kaynaklı parçalar kıyaslanarak metalografik ve aşınma işlemi yapılmıştır. Analizlerde sertlik testi, makro-mikro yapı ve aşınma testi (SEM-EDS ve 3D Profilometre) miktarlarının kıyaslanması yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar aşınma direnci, mikro ve makro sertlik, mikro ve makro yapı yönünden değerlendirilerek karşılaştırmalar yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, hardfacing was applied to the base material S355J2+N by using the cored wire electrode MAG welding method. The wear resistance, hardness values and micro-macro structures of the samples were compared in the hardfacing process using the same cored wire electrode and different pass (HARDCOR 600G). A pin-disc wear test device was used in the wear tests. Wear tests were carried out under constant load at different distances. SEM-EDS results were obtained. Chemical compositions were determined by EDS analysis on the hardfacing metal part of the samples. The change in hardness of the samples on the surface of the weld metal was determined by microhardness measurement. Light metal microscope was used for microstructure evaluation. The relevant samples in this study were prepared in accordance with the standards and the evaluations were made according to the appropriate standards. By comparing the welded parts, metallographic and wear processes were performed in the analysis, the hardness test, macro-micro structure and wear test (SEM-EDS and 3D Profilometer) amounts were compared. The obtained results were evaluated in terms of wear resistance, micro and macro hardness, micro and macro structure and comparisons were made.