Sert dolgu kaynaklarında karbür oluşumu mekanizmalarının incelenmesi
Investigation of carbide formation mechanisms in hardfacing welding
- Tez No: 731409
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUBA KARAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Metal Aktif Gaz, Metal Özlü Tel, Sert Dolgu Kaynağı, Mekanik ve Makro-Mikro Yapı, Metal Active Gas, Metal Cored Wire, Hard Fill Welding, Mechanical and Macro-Micro Structure
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kaynak, öncelikle metalleri ve termoplastik malzemeleri birleştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Endüstriyel amaçlar için geniş bir uygulama alanına sahiptir. Isı ve basıncın ayrı ayrı veya ikisinin birlikte kullanılmasıyla birleştirme yapılır. Günümüzde en çok kullanılan MIG, MAG ve TIG kaynak yöntemleri göze çarpmaktadır. Bu kaynak yöntemlerinin her birinin kullanım alanı birbirinden farklıdır. MIG (Metal Inert Gaz) aktif olmayan (Argon, Helyum) gaz kullanılarak daha çok paslanmaz, alüminyum gibi parçaların kaynağında tercih edilen bir yöntemdir. MAG (Metal Active Gaz) aktif gaz kullanılarak ( ) daha çok alaşımsız ve düşük alaşımlı çeliklerin kaynağında kullanılır. Günümüzde kaynak yönteminde kaynak edilecek parçalar için doğru kaynak tellerinin seçilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü doğru kaynak telinin seçilmesi hem maliyet açısından hem de kaynak kalitesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada S355 J2+N genel yapı çeliği ana malzeme olarak kullanılmıştır. Sert dolgu kaynağı işleminde özlü tel elektrot ile ark kaynağı yöntemi kullanılmıştır. HARDCOR M55 metal özlü kaynak teli kullanılarak tek paso ve 3 paso olacak şekilde sert dolgu kaynağı yapılmıştır. Sert dolgu kaynağı işleminde MAG gazaltı kaynak yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmadaki ilgili numuneler standartlara uygun olarak hazırlanmış ve değerlendirmeler de uygun standartlara göre yapılmıştır. Metalografik inceleme ve aşınma testleri yapılarak kaynaklı parçalar kıyaslanmıştır.
Özet (Çeviri)
Welding is a method primarily used to join metals and thermoplastic materials. It has a wide application area for industrial purposes. Joining is done by using heat and pressure separately or both together. The most widely used MIG, MAG and TIG welding methods stand out today. The usage area of each of these welding methods is different from each other. MIG (Metal Inert Gas) is a preferred method for welding parts such as stainless and aluminum using inactive (Argon, Helium) gas. MAG (Metal Active Gas) is used mostly for welding unalloyed and low alloyed steels by using active gas ( ). Today, choosing the right welding wires for the parts to be welded is of great importance in the welding method. Because choosing the right welding wire is of great importance in terms of both cost and welding quality. In this study, S355 J2+N general structural steel was used as the main material. In the hardfacing process, the arc welding method with a cored wire electrode was used. Hardfacing was performed using HARDCOR M55 metal cored wire in one pass and 3 passes. MAG gas metal arc welding method was used in hardfacing welding process. The relevant samples in this study were prepared in accordance with the standards and the evaluations were made according to the appropriate standards. Welded parts were compared by performing metallographic examination and wear tests.