Axial flow compressor aerodynamic design and analysis
- Tez No: 7317
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET Ş. ÜÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Axial flow compressor, axial flow compressor design, axial flow compressor blade design, axial flow compressor performance 625.04.03 -w
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET EKSENEL AKIŞLI KOMPRESÖR AERODİNAMİK TASARIMI VE ANALİZİ ÇAKIROÖLU, Mahir Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Ahmet Ş. ÜÇER Ekim 1989, 124 Sayfa Bu çalışmanın amacı eksenel akışlı bir kompresörün tasan mı için bir bilgisayar programı geliştirmek ve tasarımı yapılan kompresörün iç - akış bilgisayar programı ( analiz programı ) ile gerekli tasarım koşullarını sağlayıp sağlamadığım kontrol etmektir. Önce gerekli kademe sayısı ve dönme hızı hesaplanmıştır. Sonra hava açıları, hızları ve termodinamik özellikleri orta yarıçapta hesaplanmış ve daha sonrada hesaplanan bu parametreler serbest vorteks, sabit tepki veya exponansiyel kanatçık gibi yarıçapsal denge eşitliğine yaklaşımlardan biri ile yarıçap yönünde dağıtılmıştır. Kanat açılarının hesaplanması için açık literatürde bulunan eş - ilişkiler kullanılmıştır. Kanat kesitlerinin yarıçap boyunca alan merkezleri bulunmuş ve bu noktalardan geçen bir doğru boyunca istiflenmişlerdir. Son olarak da kompresörün eksenel - yarıçapsal düzlemde geometrisi çıkarılmıştır. - v -Tasarlanan kompresörün tüm karakteristiği tasarımın başarısını değerlendirmeyi mümkün kılan iç - akış programı kullanılarak elde edilmiştir. Değişik tasarım ve tasarım dışı kayıp ve sapma açısı eş - ilişkileri kombinasyonları kompresör karakteristiğini elde etmek için kullanılmıştır. İç - akış programı ile tasarım dışı eş - ilişkileri kullanılarak istenilen bir hızda stall noktası tayin edilebilir. Anahtar kelimeler : Eksenel akışlı kompresör, eksenel akışlı kompresör tasarımı, eksenel akışlı kompresör kanat tasarımı, eksenel akışlı kompresörlerin performansları 625.04.03 - vı -
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AXIAL FLOW COMPRESSOR AERODYNAMIC DESIGN AND ANALYSIS ÇAKIROGİU, Mahir M.S. in Mechanical Engineering Supervisor : Prof. Dr. Ahmet Ş. ÜÇER October 1989, 124 Pages The aim of this study is to develop a computer program for the design of axial flow compressor and to check the required design conditions of designed compressor by using throughflow computer code (Analysis program). Primarily, required number of stages and rotational speed are calculated. Then air angles, velocities and thermodynamical properties are calculated at the mean radius and later these calculated parameters are distributed in the radial direction using one of the free vortex, constant reaction, exponential blading approximations of radial equilibrium equation. Blade angles are calculated by using empirical correlations available in the open literature. Centroids of the blade sections are calculated and the blade sections are stacked through these centroids. Finally compressor meridional geometry is constructed in meridional plane. -111 -Compressor complete map of the designed compressor is obtained by using the throughflow computer code, which makes it possible to assess the success of the design. Various combinations of design and off - design loss and deviation correlations were used for predicting the compressor map. It was established that throughflow program with the off - design correlations gives indications of the stall point at the chosen running speed.