Investigation of stress history in extrusion by the finite element method
  1. Tez No: 7318
  2. Yazar: SİNAN MÜFTÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ERMAN TEKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: sürekli ortam mekaniği, zamana bağlı gerilme, bünye denklemleri, gerilme tensörleri, sonlu elemanlar analizi yöntemi, continuum mechanics, stress history, general constitutive equations, stress tensors, finite element analysis
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
ÖZET MÜFTÜ, Sinan Makina Mühendisliği Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doçent Dr. A. Erman TEKKAYA Aralık 1989, 17 0 Sayfa Bu çalışmada, bir metalin (çelik) soğuk ekstrüzyon sırasında, zamana bağlı gerilme dağılımı Cauchy, I. ve II. Piola-Kirchhoff, Biot, Taşınan, ve Döndürülmüş Cauchy gerilme tensör gösterimleri yardımıyla incelenmektedir. Çalışmada gerilimi, deformasyon olayını metalin mikroskopik yapısı açısından açıklayabilecek ve bünye denklemi saptamada kolaylık sağlayabilecek bir tensörel gösterim cinsinden ifade edebilmek amaçlanmaktadır. Soğuk ekstrüzyon daha önceden yazılmış bir bilgisayar programıyla modellenmektedir. Zamana bağlı gerilim dağılımını incelemek amacıyla sonlu elemanlar yönteminin yaklaşımlarını sürekli ortam mekaniğinin prensiplerine bağlayan bir bilgisayar programı yazılmıştır. Zamana bağlı gerilme dağılımları çizelgeler biçiminde sunulmuştur. Çalışmanın sonunda deformasyonun kendine özgü yapısinm zamana bağlı gerilme dağılımlarını büyük ölçüde etkilediği ve bünye denklemlerinin oluşturulmasında bu yapının gözetilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MÜFTÜ, Sinan M.S. in Mechanical Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. A. Erman Tekkaya December 1989, 170 pages, Stress history path of a metal, during cold extrusion is investigated by employing Cauchy, Ist and IInd Piola-Kirchhoff, Biot, Convected and Rotated Cauchy stress tensor representations. The aim is getting tensorial representations of the stress which will be usefull in explaining the deformation at micro structural level, and providing a basis for constitutive equation formation. Cold extrusion is modeled by a pre-written code. A computer code is written for stress history follow-up, which joins the approximations introduced by finite element method to the concepts of continuum mechanics. The stress history is presented in terms of plots. It is seen that the nature of the deformation effects heavily the stress history and that it is advisable to take that into account in constitutive equation formation.