Flört şiddeti ile anksiyete düzeyi ve benlik saygısı düzeyi ilişkisi: Kadın üniversite öğrencileri örneği
The relationship between anxiety level and self-esteem level regarding dating violence: The case of female university students
  1. Tez No: 731762
  2. Yazar: ŞEYMA CEMRE GENCAN KOL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAİT CAHİT ALKIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Violence, dating violence, self-esteem and anxiety
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmada flört şiddeti ile kişinin anksiyete düzeyi ve benlik saygısı düzeyi arasındaki ilişki incelenmiş ve bu ilişkinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Türkiye'de, bir ilişkilenme türü olarak flört ve ilişki içi şiddet türü olan flört şiddeti çok yeni çalışılmaya başlanmasıyla birlikteTürkçe dilinde konuya ilişkinalanyazın oldukça sınırlıdır. Bir halk sağlığı sorunu olmaya aday bu şiddet türünün tanınması ve tanımlanması, risk gruplarının belirlenmesi ve ilişkin önlemlerin alınması son derece mühimdir. Araştırmaya evli olmayan, en az bir kez flört ilişkisi deneyimi yaşamış olan, yaşları 18-30 arasında değişen, üniversitede öğrenim gören 250 kadın öğrenci katılmıştır. Araştırmada veri toplama amacıyla araç olarak; katılımcıların yaş, cinsiyet ve öğrenim durumu gibi özelliklerini öğrenmek için Sosyodemografik Özellikler ve Veri Formu, katılımcıların anksiyete düzeylerini ölçmek için Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) ve katılımcıların benlik saygısı düzeyini ölçmek için Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizi SPSS İstatistik 26 versiyonu ile gerçekleştirilmiştir. Kategorik değişkenler sayı ve yüzde olarak hesaplanmıştır. Araştırmada normal dağılım sergileyen ikili grupların karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem T testi kullanılmıştır. İkiden fazla grupların karşılaştırılmasında Tek Yönlü ANOVA Testi kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılığın karşılaştırılmasında Bonferroni Testi kullanılmıştır. Korelasyon analizinde ise Pearson Testi kullanılmıştır. Bu çalışmada flört şiddetine maruz kalma durumunu etkileyen faktörler lojistik regresyon ile analiz edilmiştir. Tüm çalışmada anlamlılık düzeyleri 0,05 ve 0,01 değerleri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ulaştığımız bulgulara göre değişkenlerimiz arasında anlamlı ilişki saptanmıştır. Her iki hipotezimiz de kabul edilmiştir. H1 hipotezimiz olan flört şiddetine maruz kalma durumu ile benlik saygısı düzeyi arasında pozitif anlamlı ilişki saptanmıştır. H2 hipotezimiz olan flört şiddetine maruz kalma durumu ile anksiyete düzeyi karşılaştırılmış flört şiddetine maruz kalma durumunun kişilerin anksiyete düzeyiyle arasında pozitif anlamlı ilişki elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler; Şiddet, flört şiddeti, benlik saygısı ve anksiyete
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between anxiety level and self-esteem level of the person regarding dating violence is examined and it is aimed to measure this relationship. Since dating as a type of relationship and dating violence as a type of domestic violence has only recently begun to be studied in Turkey, the literature on the subject is quite limited in Turkish. It is extremely important to recognize and define this type of violence, which is a candidate to be a public health problem, to identify risk groups and to take relevant measures in this regard. 250 female students, who were unmarried, had at least one dating experience, aged between 18-30 and were studying at university, participated in this study. As a tool for data collection in the research; Inventories such as Sociodemographic Characteristics and Data Form to learn the characteristics of the participants such as age, gender and education level, Beck Anxiety Inventory (BAI) to measure the anxiety levels of the participants, and Rosenberg Self-Esteem Scale (RSE) to measure the participants' self-esteem levels were used. Data analysis was performed by SPSS Statistics version 26. Categorical variables were calculated as numbers and percentages. In the study, the Independent Sample T test was used to compare paired groups with normal distribution. One Way Anova Test was used to compare more than two groups. The Benferroni Test was used to compare the differences between the groups. Pearson Test was used in correlation analysis. In this study, the factors affecting exposure to dating violence were analyzed by logistic regression. In the whole study, the significance levels were carried out by considering the values of 0,05 and 0,01. According to the findings we reached in the study, a significant relationship was found between variables. Both of our hypotheses were accepted. An important relationship was determined between exposure to dating violence, which is our H1 hypothesis, and the level of self-esteem. Exposure to dating violence, which is our H2 hypothesis, was compared with the level of anxiety, and a substantial correlation was found between the level of anxiety of people when exposed to dating violence.