Üniversite öğrencilerinde yakın partner şiddeti, sosyotropik-otonomik kişilik özellikleri ve depresyon, anksiyete, psikolojik iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The Relationship between intimate partner violence, sociotropic - autonomic personality traits, and depression, anxiety, psychological well being levels among university students.
- Tez No: 921288
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGA SELİN HÜNLER ÇİDAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyotropi Kişilik Düzeyi, Otonomi Kişilik Düzeyi, Flört Şiddeti, Depresyon, Anksiyete, Psikolojik İyi Oluş, Sociotropy Personality Trait, Autonomy Personality Trait, Dating Violence, Depression, Anxiety, Psychological Well-Being
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Flört şiddeti, üniversite öğrencilerinde yaygın olarak görülen ve pek çok psikolojik problemle ilişkilendirilen bir olgudur. Bu çalışmanın amacı, flört şiddeti ile depresyon ve anksiyete arasındaki ilişkide sosyotropi - otonomi kişilik düzeylerinin düzenleyici etkisini incelemektir. Buna ek olarak, çalışma, flört şiddetinin üniversite öğrencilerinin psikolojik iyi oluş düzeylerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada sosyotropi - otonomi kişilik düzeyleri sosyotropi alt boyutu ve otonomi alt boyutu olarak incelenmiştir. Araştırma 336 katılımcıdan oluşmaktadır. Örneklemdeki kişilerin 251'i cinsiyetlerini kadın olarak, 85'i erkek olarak tanımlamıştır. Çevrimiçi yürütülen araştırmaya gönüllü olarak katılmak istediğini belirten bireylere Demografik Bilgi Formu, Sosyotropi - Otonomi Ölçeği, Romantik İlişkiyi Değerlendirme Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Beck Anksiyete Ölçeği, Psikolojik İyi Oluş Ölçeği sunulmuştur. Analiz için SPSS Macro Process/Model 1 kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, flört şiddeti ve depresyon ile flört şiddeti ve anksiyete arasındaki ilişkide, sosyotropi ve otonomi kişilik özelliklerinin düzenleyici etkisinin olmadığı görülmüştür. Flört şiddetinin psikolojik iyi oluş üzerinde negatif yönde etkisi olduğu bulunmuştur. Araştırma bulguları ilgili literatür çerçevesinde tartışılmıştır. Araştırmanın sınırlılıkları, ileriki araştırmalar için öneriler ve klinik anlamda değerlendirilebilecek olası katkılar belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Dating violence is a prevalent phenomenon among college students and is often associated with various psychological problems. The aim of this study is to examine the moderating effect of sociotropy-autonomy personality traits on the relationship between dating violence and depression and anxiety. Additionally, the study aims to investigate the impact of dating violence on the psychological well-being levels of college students. Sociotropy-autonomy personality traits were examined in terms of sociotropy and autonomy subscales. The research comprised 336 participants, with 251 identifying as female and 85 as male. Individuals who volunteered to participate in the online survey were presented with a Demographic Information Form, Sociotropy-Autonomy Scale, Romantic Relationship Assessment Scale, Beck Depression Inventory, Beck Anxiety Inventory, and Psychological Well-Being Scale. SPSS Macro Process/Model 1 was used for analysis. The analysis revealed that there was no moderating effect of sociotropy and autonomy personality traits on the relationship between dating violence and depression, as well as between dating violence and anxiety. Dating violence was found to have a negative impact on psychological well-being. The research findings were discussed within the relevant literature framework. The limitations of the study, recommendations for future research, and potential contributions for clinical evaluation were outlined.