LGBTİ+'ların yaşlılık ve yaşlanmaya ilişkin tutumlarının bazı değişkenlere göre incelenmesi
Investigation of the attitudes of LGBTI+ towards ageing and elderliness according to some variables
- Tez No: 731764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
- Anahtar Kelimeler: LGBTİ+, Sosyal Hizmet, Tutum, Yaşlanma, Yaşlılık, Aging, Attitude, Elderliness, LGBTI+, Social Work
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Toplumlar günden güne yaşlanırken, çeşitli kimliklere sahip yaşlıların ihtiyaçlarının anlaşılıp buna uygun hizmetlerin sunulması da daha çok önem kazanmaktadır. Yaşamları boyunca birçok ayrımcılıkla karşılaşan LGBTİ+'ların da yaşlanmalarıyla beraber sosyal hizmet alanında ihtiyaç duydukları konular çeşitlenmektedir. Bu çalışmayla, LGBTİ+'ların yaşlanmaya yönelik tutumları, Otrar (2016) tarafından hazırlanan“Yaşlılık ve Yaşlanmaya İlişkin Tutum Ölçeği”(YYTÖ) kullanılarak ölçülmüş ve hazırlanan Kişisel Bilgi Formu aracılığıyla bu tutumlarındaki olumlu ya da olumsuz durumların sebepleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Nicel araştırma tekniğinin kullanıldığı araştırma, değişkenler arasındaki ilişkileri açıklamayı amaçlamıştır. Araştırma evreni Türkiye'de yaşayan 18 yaşından büyük LGBTİ+'ları kapsamakta olup, hepsine ulaşmak mümkün olmadığından, uygun durum örneklemesi ve kartopu örneklemesi yollarıyla ulaşılan kişiler örnekleme dahil edilmiştir. Araştırmaya toplamda 409 LGBTİ+ katılmıştır. Araştırma kapsamında LGBTİ+'ların cinsiyet kimliklerinin, cinsel yönelimlerinin, cinsiyet karakteristiklerinin, yaş gruplarının, çalışma durumlarının, evcil hayvanla yaşama durumlarının, anneye ve diğer arkadaşlara LGBTİ+ kimliğiyle açık olmalarının, atanmış aileleriyle iletişim sıklıklarının, atanmış ailelerinin ve yakın arkadaşlarının onları tanıma düzeylerinin, huzurevleri hakkındaki tutumlarının, 50 yaş üstü bir LGBTİ+ ile tanışıklık durumlarının, ayrımcılığa maruz bırakılma sıklıklarının, psikolojik ve cinsel şiddet yaşamalarının ve hiç şiddet yaşamama durumlarının; yaşlılık ve yaşlanmaya ilişkin tutumlarını istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkili olduğu bulunmuştur. Yaşlılık ve yaşlanmaya ilişkin daha olumlu bir tutuma sahip katılımcıların“diğer”cinsel yönelimlerden birine sahip; cinsiyet karakteristiği interseks; yaşı daha büyük; serbest zamanlı bir işe sahip; evcil bir hayvanla yaşayan; annesine ve diğer arkadaşlarına LGBTİ+ kimliğiyle açık olan; atanmış ailesiyle ayda birkaç kez iletişim kuran; atanmış ailesinin birçok şeyi, yakın arkadaşlarınınsa her şeyi bilecek kadar onu tanıdığını düşünen; huzurevleri hakkında olumlu tutuma sahip olan; yakın çevresinde 50 yaş üstü bir LGBTİ+ bulunan; LGBTİ+ kimliğinden dolayı hiç ayrımcılık, herhangi bir tür şiddet veya psikolojik şiddet yaşamayan kişiler oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
As societies age with each passing day, understanding the needs of and providing appropriate services to elderly people with varying identities gains more importance. The needs of LGBTI+'s, who have faced much discrimination throughout their lives, with regards to social services also change while aging. In this study, the attitudes of LGBTI+'s towards aging were measured using the Attitude Toward Aging and Elderliness Scale (Otrar, 2016) and the reasons for the positive or negative aspects of these attitudes were tried to be understood through the Personal Information Form prepared. The research, in which quantitative research techniques are used, aims to explain the relationships between variables. The population of the study includes LGBTI+ people over the age of 18 who lives in Turkey. Since it is impossible to reach all of them, the participants were found by convenience and snowball sampling. A final number of 409 LGBTI+ individuals participated in this research. As a result, gender identity, sexual orientation, gender characteristics, age group, working status, living with pets, being out of the closet to mothers and other friends regarding their LGBTI+ identity, frequency of communication with their assigned families, and the level of recognition of their assigned families and close friends, attitudes towards nursing homes, acquaintance with an LGBTI+ over 50 years old, frequency of being exposed to discrimination, the experience of psychological and sexual violence and no experience of violence were found to be associated with their attitudes towards aging and elderliness in a statistically significant way. Participants with a more positive attitude towards aging and elderliness are those whose gender characteristic is intersex; who have one of the“other”sexual orientations; are older; have a freelance job; are living with a pet; are out to their mothers and other friends with their LGBTI+ identity; are communicating with their assigned family several times a month; thinks that their assigned families know many things and that their close friends know them enough to know everything; have a positive attitude towards nursing homes; have an LGBTI+ over 50 years old in their immediate surroundings, have never experienced discrimination, any kind of violence or psychological violence due to their LGBTI+ identity.