SWOT analizi, yalın üretim teknikleri ve ERP ile KOBİ'ler için iyileştirme yol haritasının oluşturulması
Creating improvement roadmap for SME's with swot analysis, lean manufacturing techniques and ERP
- Tez No: 731767
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLŞAD GÜZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: SWOT, Lean Manufacturing, ERP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 301
Özet
KOBİ'ler ülke ekonomilerinin gelişmesinde büyük role sahiptirler. Bu sebeple verimli çalışmaları ve büyümeleri ile ekonomik gelişmeler gerçekleştirilmektedir. Ayrıca bu işletmeler çok kırılgan bir yapıya sahip oldukları için kısa zamanda ortadan yok olmaktadırlar. Bu zor şartlarda KOBİ'lerin ayakta kalabilmeleri ve sürdürebilirliklerini sağlamaları için tek yol verimli bir çalışma gerçekleştirmeleridir. Verimlilik artışı sağlamak için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerden günümüzde etkin olarak kullanılanlardan bir tanesi de yalın üretim uygulamalarıdır. Yalın üretim uygulamaları genellikle büyük işletmeler ve daha çok teknolojik ürün üreten işletmelerde uygulanmaktadır. Çalışmanın amacı yalın üretim tekniklerinin kullanımı ile KOBİ'ler için iyileştirme yol haritasının oluşturulmasıdır. Ayrıca diğer çalışmalardan farkı; yalın üretim teknikleri uygulanmakla kalmamış, iyileştirme projelerinin öncelikleri dış etkenler analizi ile belirlenip, ardından ERP yazılım uygulamaları ile standartlaştırılmış ve sürdürülebilirliği sağlanmıştır. Bu modelin daha anlaşılır olabilmesi için 2 farklı sektörde faaliyet gösteren işletmede uygulama gerçekleştirilmiştir. Uygulamaları yapmak için seçilen işletmelerden bir tanesinin emek yoğun ve kesikli üretim yapan, diğerinin ise makine yoğun ve sürekli üretim gerçekleştiren işletme olmasına özen gösterilmiştir. Seçilen işletmede ilk olarak değer akış haritalama yöntemi ile problemler tespit edilmiştir. Sonrasında kaynakların kısıtlı olmasından dolayı dış faktör analizi sonuçlarına bakılarak iyileştirme projeleri önceliklendirilmiştir. Projeler yalın üretim teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmiş ve sonunda standartlaştırılması ve sürdürebilirliğin sağlanması için ERP yazılımlarında kayıt altına alınmıştır. Uygulamalar sonucunda üretim proses sürelerinde, kalite kusurlarının sayısında ve makine duruşlarında azalma sağlanarak verimlilik artışları gerçekleştirilmiş ve KOBİ'ler için iyileştirme yol haritası çizilmiştir. Anahtar Kelime: SWOT, Yalın Üretim, ERP
Özet (Çeviri)
SMEs have a great role in the development of the country's economy; therefore, economic developments are realized with their efficient work and growth. In addition, since these enterprises have a very fragile structure, they disappear in a short time. In these difficult conditions, the only way for SMEs to survive and ensure their sustainability is to perform an efficient work. There are different methods to increase productivity. One of these methods that are used effectively today is lean production applications. Lean manufacturing practices have generally been applied in large enterprises and enterprises that produce more technological products. The aim of the study is to create an improvement roadmap for SMEs with the use of lean production techniques. In addition, the difference from other studies; not only were lean manufacturing techniques applied, but the priorities of improvement projects were determined by external factors analysis, then standardized with ERP software applications and their sustainability was ensured. To make this model more understandable, an application was carried out in a business operating in two different sectors. Attention was paid to the fact that one of the enterprises selected for making the applications was labor-intensive and batch production, and the other was a machine-intensive and continuous production enterprise. In the selected business, firstly, problems were identified with value stream mapping method. Afterwards, due to the limited resources, improvement projects were prioritized by looking at the results of external factor analysis. The projects were carried out by using lean manufacturing techniques and were recorded in ERP software for standardization and sustainability at the end. As a result of the implementations, productivity gains were achieved by reducing production process times, the number of quality defects and machine downtimes, and an improvement roadmap was drawn for SMEs.