Brokoli (Brassica oleracea L. var. italica) mikro filizi yetiştiriciliğinde farklı prımıng uygulamalarının çimlenme, fiziksel kalite ve verime etkisinin araştırılması
Investigation of the effects of different primining applications on germany, physical quality and production on brocoli (Brassica oleracea L var. italica) micro green growing
  1. Tez No: 731792
  2. Yazar: ESRA TAYFUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM ÜZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Brokoli mikro filizi, Çimlenme, Tohum ön çimlendirme uygulamaları, Verim, Broccoli microgreen, Germination, Seed priming applications, Yield
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Farklı priming uygulamalarının (Potasyum nitrat (KNO3), Kalsiyum klorür (CaCl2), GA3, PEG 6000, humik asit, deniz yosunu, vermikompost çayı, saf su) brokoli mikro filizinde çimlenme, fiziksel kalite ve verim üzerine etkileri araştırılmıştır. Priming uygulanmayan (kuru tohum) tohumlar kontrol olarak kullanılmıştır. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü, Bitki Fizyoloji laboratuvarı iklim odasında yürütülen çalışmada Brokoli (Brassica oleracea L. var. italica) standart çeşidi kullanılmıştır. Deneme 2 aşamalı olarak kurulmuş olup ilki çimlenme denemesi, ikincisi ise farklı priming uygulanan tohumların torf ortamında yetişme performanslarının incelenmesi şeklindedir. Çimlenme denemesinde; çimlenme oranı, çimlenme hızı, çimlenme üniformitesine bakılmıştır. İkinci aşamada kurulan denemede ise farklı priming uygulanan tohumların torf ortamında çıkış ve bitki geişim performansları incelenmiştir. Bu aşamada bitkilerde; mikro filiz boyu (cm), hipokotil boyu (cm), mikro filiz çapı (mm), mikro filiz tek ağırlığı (g/bitki), mikro filiz kuru ağırlığı (g), yapraklardaki klorofil konsantrasyonu, yapraklarda renk ölçümü, SÇKM ve mikro filiz verimi (g/m2) ölçülmüştür. Uygulamaların hem çimlenme parametrelerine hem de mikro filiz gelişimi üzerine etkisi olumlu olmuştur. Araştırma bulgularına göre brokoli tohumlarına uygulanan deniz yosunu ve KNO3 priming uygulamalarının çimlenme kriterleri üzerine, CaCl2 ve GA3 priming uygulamaların ise mikro filiz gelişimi üzerine olumlu etkisinin olduğu belirlenmiştir. Humik asit priming uygulaması ise mikro filiz verimini artırdığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effects of different priming applications (Potassium nitrate (KNO3), Calcium chloride (CaCl2), GA3, PEG 6000, humic acid, seaweed, vermicompost tea, pure water) on germination, physical quality and yield of broccoli microsprouts were investigated. Unprimed (dry seed) seeds were used as control. The standard variety of Broccoli (Brassica oleracea L. var. italica) was used in the study carried out in the climate room of Van Yüzüncü Yıl University, Faculty of Agriculture, Department of Horticulture, Plant Physiology laboratory. The experiment was established in 2 stages, the first is a germination trial, and the second is the examination of the growth performance of seeds applied in different priming conditions in peat medium. Germination rate, germination speed, germination uniformity were examined in the germination trial. In the experiment established in the second stage, the growth performances of the seeds applied in different priming were examined in peat medium. At this stage, in plants; microgreen length (cm), hypocotyl length (cm), microgreen diameter (mm), microgreen single weight (g/plant), microgreen dry weight (g), chlorophyll concentration in leaves, color measurement in leaves, brix and microgreen yield (g/m2) was measured. The effects of the treatments on both germination parameters and microgreen development were positive. According to the research findings, it was determined that seaweed and KNO3 priming treatment applied to broccoli seeds had a positive effect on the germination criteria, while CaCl2 and GA3 priming applications had a positive effect on the development of microgreen. It was concluded that humic acid priming application increased the microgreen yield.