Computer aided design of axi-symmetric press forgings
  1. Tez No: 7319
  2. Yazar: ERGÜN ALPER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA İ. GÖKLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Press Dövme, Kalıp Tasarımı, Ön Şekil Tasannu, Bilgisayar Yardımıyla Tasarım, Dövme, Dövme Tasarımı. Bilim Dalı, Press Forging, Die Design, Preform Design, Computer Aided Design, Forging, Forging Design
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
EKSENEL SİMETRİK PRES DÖVMELER İÇİN BİLGİSAYAR YARDIMI İLE TASARIM ALPER, Ergün Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: DoçDr. Mustafa î. Gökler Aralık 1989 120 sayfa Ö2ET Endüstride parçaların kapalı kalıpta dövme ile plastik şekillendirilmesi sık kullanılan üretim tekniklerinden biridir. Dövme tasarımı deneyim, beceri ve zaman gerektirir. Bilgisayar Yardımıyla Tasarım, deneyimli tasarımcıya ihtiyacı azaltıp tasarımcının bilgisini daha verimli kullanmasını sağlayıp tasarım işlemini hızlandırdığı için uygun bir yaklaşım olmaktadır. Bu çalışmada eksenel simetrik press dövmeler için bilgisayar yardımıyla tasarım programı geliştirilmiştir. Program etkileşimli olarak kullanılabilir. Parçanın kesitindeki köşelerin koordinatları parça şekli tanıtımı için veri olarak girilir. İlgili tasarım kurallarına göre dövme ve kalıp tasarımı yapılır. Dövme ve kalıba ilişkin boyutsal verilerle birlikte press kapasitesi, boyutsal toleranslar programın çıktılarıdır.On şekillerin tasarımı için geliştirilen ikinci program ilk programın çıktılarını girdi olarak kullanır ve ön şekil verme kalıplarının tasarımı büyük bir esneklikle yapılabilir. Bu program yardımıyla deneyimli ve deneyimsiz tasarımcının ihtiyaçlarına cevap verebilecek değişik tasarımlar elde edilebilir.
Özet (Çeviri)
COMPUTER AIDED DESIGN FOR AXI-SYMMETRIC PRESS FORGINGS ALPER, Ergim MS. Thesis in Mechanical Engineering Supervisor : AssocProfDr. Mustafa LGökler December 1989 120 pages ABSTRACT Plastic forming of parts by closed die forging is a commonly employed manufacturing technique in industry. The design of forging require experience, skill and time. Computer Aided Design (CAD) would be a suitable approach as it reduces the need for experienced designers and increases the efficiency of the designer in using his knowledge, thus speeding up the design process. Throughout this study, a computer aided design program for axi-symmetric press forgings has been developed. The program can be used interactively. The coordinates of the corners on the cross-section of the part are entered to the computer as data for part shape description. Design of forging and die is performed depending on related design rules. iiiThe output of the program is the dimensional data related to forging and die together with press capacities, dimensional tolerances. The second program which has been developed for the mould (Preform) design uses output of the first program as input and the design of moulding die can be done with great flexibility. With the help of this program it is possible to obtain different designs according to necessities of both experienced and inexperienced designers.