Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin cebir konusunda çoklu temsiller arasındaki geçiş becerilerinin incelenmesi
Examination of secondary school 8th grade students' transfer skills in algebra between multiple representations
- Tez No: 731830
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN IŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Matematik eğitimi, 8. sınıf, çoklu temsil, cebir, problem çözme, Mathematics education, 8th grade, multiple representation, algebra, problem solving
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Araştırmada sekizinci sınıf öğrencilerinin cebir konusunda çoklu temsil geçiş becerileri ve çoklu temsiller arasındaki geçiş sürecinde yaşadıkları güçlüklerin ortaya konulması amaçlanmıştır. Nitel araştırma yaklaşımı esas alınarak yürütülen araştırmada durum çalışması desenlerinden bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. 2020-2021 eğitim-öğretim yılında yürütülen araştırmanın çalışma grubu Kayseri ili Pınarbaşı ilçesindeki 12 devlet okulu arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden kolay ulaşılabilir durum örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 3 devlet okulunun 8. sınıfında öğrenim gören 84 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen ve farklı temsiller arasında geçiş yapmayı içeren 12 soruluk Cebirsel Kavramların Çoklu Temsil Biçimleri Arasında Geçiş Testi kullanılmıştır. Uygulanan testten sonra belirlenen 9 katılımcı ile yarı-yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin temsiller arası geçiş becerilerini belirlemek amacıyla her bir soru tek tek incelenerek temsiller arası geçişlerde en sık yapılan hatalar tespit edilmiştir. Toplanan bütün veriler betimsel analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğrencilerin temsiller arası geçiş becerilerinin düşük olduğu, temsiller arası geçişte en çok zorlandıkları geçiş türünün diğer temsillerden grafiğe geçiş olduğu, en az zorlandıkları temsil geçiş türünün ise diğer temsillerden tabloya geçiş olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aimed to reveal the difficulties experienced by the eighth-grade students in the transition process between multiple representations and multiple representations in algebra. The holistic single case design, one of the case study designs, was used in the research conducted on the basis of the qualitative research approach. The study group of the research carried out in the 2020-2021 academic year consists of 84 students studying in the 8th grade of 3 public schools selected by using easily accessible case sampling method from 12 public schools in Kayseri, Pınarbaşı. As a data collection tool, Transition Test Between Multiple Representation Forms of Algebraic Concepts was used, which includes switching between different representations by 12 items. After the test was administered, semi-structured interviews were conducted with the selected 9 students. In order to determine the students' transition skills between representations, each question was examined one by one and the most common mistakes in transition between representations were determined. Data were analyzed using descriptive analysis techniques. As a result of the research, the students' transition skills between representations are low, the transition type that they have the most difficulty in transitioning between representations is the transition from other representations to the graphic, and the least difficult type of representation transition is the transition from other representations to the table.