6. sınıf İngilizce ders kitaplarında yer alan metinlerin değerler açısından incelenmesi ve değer eğitimi uygulamaları hakkında İngilizce öğretmenlerinin görüşleri
Analysis of the texts in 6th grade English textbooks in terms of values and English teachers' opinions on the values education practices
  1. Tez No: 731831
  2. Yazar: DİDEM ÖZYUVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YAMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değer, Değerler Eğitimi, İngilizce, Ders Kitapları, Metinler, Öğretmen Görüşleri
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Karakter Ve Değer Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Karakter Ve Değer Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu çalışmanın amacı 6. sınıf İngilizce ders kitaplarında yer alan metinlerde hangi değerlere yer verildiğini tespit etmek ve İngilizce öğretmenlerinin derslerinde yaptıkları değerler eğitimi uygulamalarına ilişkin görüşlerini almaktır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması benimsenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde 2020-2021 eğitim-öğretim yılında 6. sınıflarda okutulan iki ders kitabında yer alan metinler içerdikleri değerler bakımından Schwartz tarafından belirlenen değer sınıflaması dikkate alınarak incelenmiştir. İkinci bölümde ise 20 İngilizce öğretmeninin değerler ve değer eğitimi konusundaki görüşleri yarı yapılandırılmış bir görüşme formu aracılığıyla alınmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre her iki kitaptaki metinlerde en çok yer alan iki değer sırasıyla zevk ve sorumluluk değerleridir. Her iki kitapta da en az yer verilen değer ise barış içinde bir dünya değeridir. Metinlerde yer verilen değerlerin ünitelere ve metinlere dengesiz bir şekilde dağıldığı ve yetersiz olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Görüşmede çoğu öğretmen değer eğitiminde kullanılacak en etkili yöntemlerin öğrencilerin yaparak yaşayarak öğreneceği yöntemler olduğunu ifade etmiştir. Öğretmenler 6. sınıf İngilizce kitaplarını değerler açısından yetersiz bulmaktadırlar. Değer eğitimi sürecindeki en önemli problemler medyanın öğrenciler üzerindeki olumsuz etkisi ve ailelerin bilinçsizliğidir. Öneri olarak ise öğretmenler öğretim programında değerler eğitimi konusunda değişiklikler yapılması gerektiği, değerler konusunda ailelere ve öğretmenlere yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine which values are included in the texts in the 6thgrade English textbooks and to get the opinions of English teachers about their experiences in values education. In the research, case study which is one of the qualitative research methods, was used. Firstly, the texts in two 6th grade textbooks in 2020-2021 academic year were examined in terms of the values, taking into account the value classification of Schwartz. Secondly, 20 English teachers' views on values and values education were obtained through a semi-structured interview form. According to the findings, the most common values in the texts of both textbooks are the values of pleasure and responsibility, respectively. The valuethat is given the least place in both books is the value of a world in peace. It is concluded that the values in the texts are distributed unevenly to the units and they are insufficient. In the interview, most teachers said the most effective methods in values education are those students will learn by doing. Teachers find the 6th grade English textbooks insufficient in terms of values. The two most important problems in the values education process are the negative effect of the media and the unconsciousness of the families. As suggestions, the teachers stated that changes should be made in terms of values education in the curriculum and studies should be carried out for families and teachers on values. KeyWords: Value, Values Education, English, Textbooks, Texts, Teachers' Opinions