Stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamalarının örgütsel bağlılık üzerine etkisi
The effect of strategic human resources management practices on organizational commitment
  1. Tez No: 731863
  2. Yazar: İZAY TOPLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Human Resources, Strategic Human Resources Practices, Organizational Commitment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde hızla değişen iş dünyasında stratejik insan kaynakları yönetiminin rekabetçi üstünlük sağlamak bakımından önemli bir rolü olduğunu söyleyebiliriz. Modern işletmeler insan kaynaklarıyla ilgili kararlar alırken, uzun dönemli ve geniş kapsamlı düşünmektedirler. İnsan kaynaklarına stratejik bir boyut kazandıramayan işletmeler yakın bir gelecekte bunun olumsuz sonuçlarına katlanmak zorunda kalabilirler. İşletmenin stratejik hedeflerine ulaşıp başarıyı yakalayabilmesi; insan kaynaklarının stratejik bir yaklaşımla ele alınmasına bağlıdır. Tezin amacı, stratejik insan kaynakları yönetimi uygulamalarına ilişkin çalışan algılarının örgütsel bağlılığın bir boyutu olan duygusal bağlılık üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Bu kapsamda yapılan araştırma kapsamında nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında verileri elde etmek amacıyla“Stratejik insan kaynakları uygulamaları ölçeği”,“Duygusal Bağlılık Ölçeği”ve“Tanımlayıcı Bilgiler”kısımlarından oluşan toplam 31 sorulu anket kullanılmıştır. Araştırmanın verileri Bursa'da faaliyet gösteren ve stratejik insan kaynakları uygulamalarına sahip iki büyük anonim şirketin 250 çalışanından oluşan örneklemden elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgulara göre; yatay ve dikey stratejik insan kaynakları uygulamalarının örgütsel bağlılık uygulamaları üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's rapidly changing business world, we can say that strategic human resources management plays an important role in providing competitive advantage. While modern businesses make decisions about human resources, they think long-term and comprehensively. Businesses that cannot add a strategic dimension to their human resources may have to bear the negative consequences of this in the near future. The ability of the business to achieve its strategic goals and achieve success; depends on the handling of human resources with a strategic approach. In this context, the main purpose of this research is to investigate the effect of employee perceptions on strategic human resource management practices on organizational commitment. For this purpose, vertical and horizontal strategic human resources management practices were carried out in order to collect data to measure the dimensions of the organizational commitment of the employees and to reveal the dimensions of the relationship among the variables. In this context, the survey technique, one of the quantitative research methods, was used within the scope of the research. In order to obtain the data within the scope of the research, a total of 31 questions consisting of“Strategic human resources practices scale”,“Emotional Commitment Scale”and“Descriptive Information”sections were used. Within the scope of the research, it was carried out on a sample consisting of 250 employees of two large joint stock companies. According to the findings obtained as a result of the analyzes made accordingly; It has been determined that organizational commitment practices are effective on horizontal and vertical strategic human resources.