Stratejik insan kaynakları yönetiminin örgütsel yenilikçilik üzerine etkisi: Bankacılık sektöründe bir uygulama
The effect of strategic human resources management on organizational innovation: An application in the banking sector
- Tez No: 741668
- Danışmanlar: DOÇ. DR. A. ASLAN ŞENDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: stratejik insan kaynakları, örgütsel yenilikçilik, örgütsel bağlılık, örgütsel performans, bankacılık sektörü, strategic human resources, organizational innovation, organizational commitment, organizational performance, banking sector
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bankacılık ve Sigortacılık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Örgütlerin rekabet avantajı elde etmelerinde insan kaynağının önemi zaman içinde artış göstermiştir. Bunun neticesinde insan kaynağının yönetimi gündeme gelmiştir. Daha sonrasında ise insan kaynağına yönelik stratejik yaklaşımlar benimsenmiştir. Rekabetin artması sonucu işletmelerin yenilikçi ürün geliştirmeleri de bir zorunluluk oluşturmaya başlamıştır. Yenilikçi bir ortamın oluşmasında insan kaynağına stratejik yaklaşım ön koşullardan bir tanesini oluşturmuştur. Bu çalışmanın amacı bankacılık sektöründe stratejik insan kaynakları uygulamalarının örgütsel yenilikçilik üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bu kapsamda, stratejik insan kaynakları yönetim uygulamalarının yenilikçilik üzerindeki etkisi incelenmeye çalışılmıştır. Bunun için bankacılık sektöründe 396 çalışan ile anket çalışması yapılmıştır. Anket kapsamında çalışanların demografik özellikleri ile birlikte stratejik insan kaynakları ve yenilikçilik düzeylerini belirlemeye, ayrıca örgütsel bağlılık ve işyeri performansını belirlemeye yönelik sorular sorulmuş ve sonuçları analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda stratejik insan kaynakları yönetim uygulamalarının yenilikçiliği pozitif ve güçlü bir şekilde etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The importance of human resources has increased over time for organizations to gain competitive advantage. As a result, the management of human resources came to the fore. Afterwards, strategic approaches to human resources were adopted. As a result of the increase in competition, innovative product development of enterprises has started to become a necessity. In the formation of an innovative environment, a strategic approach to human resources is one of the prerequisites. The aim of this study is to determine the effect of strategic human resources practices on organizational innovation in the banking sector. In this context, the effect of strategic human resources management practices on innovation has been tried to be examined. For this purpose, a survey was conducted with 396 employees in the banking sector. Within the scope of the survey, questions were asked to determine the demographic characteristics, strategic human resources, innovation levels, organizational commitment, workplace performance of the employees, and the results were analyzed. As a result of the research, it has been seen that strategic human resources management practices affect innovation positively and strongly.