İnteraktif sinema kavramı ve seyircinin değişen konumu
Interactive cinema concept and the new attitude of the audience
  1. Tez No: 731955
  2. Yazar: ARİF CAN ARTVİNLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÇAĞRI İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: sinema, sanat, interaktivite, interaktif sinema, dijital sinema, cinema, art, interactivity, interactive cinema, digital cinema
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Geçmişten günümüze sinema ve seyirci arasındaki ilişki sorgulanmış ve tartışılmıştır. Sinema, interaktif özelliği ile diğer sanatlardan daha farklı bir konumdadır. İnteraktiflik düzeyi ise değişerek, çeşitlilik göstermiştir. Bu çalışmada, interaktif sinemanın kendisini gösterdiği alanlar örneklendirilmeye çalışılmıştır. Kavramın geçmişi, değişimi ve geldiği son nokta araştırılmış ve kategorize edilmiştir. Çalışmanın devamında, interaktif sinemanın seyirci ile olan etkileşimi ve boyutları irdelenmiştir. Ayrıca kavramın sanat ile olan ilişkisi hakkında fikirlere yer verilmiştir. Dijital teknolojilerin ve platformların gelişmesi ile tekrar popüler hale gelen interaktif sinemanın problematikleri ve geleceği tartışılmıştır. Son olarak ise, görüşme yöntemi ile nitel bir araştırma yapılmıştır. Örneklem olarak seçilen üniversite öğrencileri üzerinden interaktif sinemanın, seyircisi ile olan ilişkisi irdelenmiştir. Seyircilerin interaktif sinemayı nasıl gördükleri, neler düşündükleri ve gelecekte neler bekledikleri sorgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The connection between cinema and audience has always been a matter of debate. Cinema is a different art form because of its interactive features and its levels of interactivity has transformed through the years. This study aims to give examples of the times, when interactive cinema demonstrates itself. The development, transformation and current situation of the concept have been researched and categorised. Additionally the interaction between the audience and the cinema and the different levels to it have also been examined. Personal opinions were also included about the connection between art and interactive cinema. The problems and the future of interactive cinema, which has been more popular with the development of the digital technologies and platforms, were debated in this study. Last but not least; a qualitative research has been done with the interwiev method. The relationship between the audience and the interactive cinema has also been examined through university students selected as the subjects. How the audience see the interactive cinema, what they think about it and what they expect from this genre in the future were also questioned.