Tersine toplumsallaşma: Ergen ve ön ergenlerin ebeveyn satın alma davranışlarına etkisinin karşılaştırılması
Reverse socialization: Comparison of the effects of adolescents and pre-adolescents on parent purchasing behaviors
  1. Tez No: 731965
  2. Yazar: ÜLKÜ DEMİR YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURCAN YÜCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tersine Toplumsallaşma, Toplumsallaşma, Ergen-Ön Ergen Satın Alma Davranışı, Tüketici Davranışı, Reverse Socialization, Socialization, Adolescent-Pre-Adolescent Purchasing Behavior, Consumer Behavior
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Girişimcilik ve İnovasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Sosyal varlık olan insanoğlu, doğumundan ölümüne kadar geçen süreyi sosyal yapı içerinde geçirmektedir. İçine doğduğu toplumun kültürel aktarımı onun kişiliğini, davranışlarını, inançlarını ve tutumlarını oluşturmaktadır. Yaşanan tüm ekonomik, teknolojik ve çevresel değişiklikler sosyal alanda da etkisini göstermektedir. Toplumun en küçük yapısı olan ailenin tarihsel gelişimine bakıldığında; yaşanan değişimlerden etkilendiği gibi etkilediği de görülmektedir. Satın alma davranışının da aile üyelerinin üstlendikleri rollerin aile türlerine paralel olarak değişmektedir. Geniş aileden çekirdek aileye doğru evrilen ailede, ataerkil yapıdan çocuk erkil yapıya doğru da değişimler olmuştur. Annenin çalışma hayatına atılmasıyla birlikte ailenin gelir seviyesindeki artış, çocuğa bakacak kişi anne ya da büyükanne yerine okul, kreş olması, boşanmış ailelerin sayıca artması gibi birçok etki ergenlerin erken sosyalleşmesine ve sorumluluklarının artmasına sebep olmuştur. Birçok alanda olduğu gibi teknolojik ürün satın alım konusunda da ergenlerin etkisi artmıştır. Geleneksel toplumlarda ürün bilgisinin ve satın alma kararlarının etkileyicisi baba ya da anne iken; teknolojik ürünlerin satın alımında ergenlerin belirleyici olduğunu ifade etmek amacıyla ortaya atılmış Tersine Toplumsallaşma kavramı çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Teknolojik ürün satın alımlarında ergen ve önergen etkilerini ve söz konusu etkilerin arasında anlamlı bir farklılık olup olmadığı bu çalışmada Tersine Toplumsallaşma kavramı aracılığıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde tüketici, tüketici davranışları ile aile kavramı, türleri ve satın alma aşamaları; ikinci bölümünde ise ergenler ve ergenlerin teknolojik ürün ilgileri ile Tersine Toplumsallaşma kavramına yer verilmiştir. Tersine Toplumsallaşma kavramı; teknolojik satın alımlarda ergenler ile önergelerin etkilerinin neler olduğu, bu etkilerin arasında ne şekilde farklar olduğunu açıklamak amacıyla yapılan bu çalışmanın ilk bölümünde; tüketici ve tüketici davranışları ile aile kavramı, türleri ve satın alma aşamaları ikinci bölümünde ise ergenler ve ergenlerin teknolojik ürün ilgileri ile Tersine Toplumsallaşma kavramı açıklanmaya çalışılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde, Elazığ ilinde yaşayan 6. ve 12. sınıflarda öğrenim gören ergenlerin cep telefonu ve otomobil gibi ürünlerin satın alımına etkisi araştırılmak üzere İl merkezinde bulunan Genel, Özel, Anadolu, Fen ve Meslek Lisesinde öğrenim gören 400 Ergene anket yapılmıştır. Yapılan anket Lisanslı SPSS 22.0 programında analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Human beings, who are social beings, spend the time from birth to death within the social structure. The cultural transfer of the society in which he was born forms his personality, behaviors, beliefs and attitudes. All the economic, technological and environmental changes experienced also show their effects in the social field. Considering the historical development of the family, which is the smallest structure of society; It is seen that it is affected as well as being affected by the changes. The role of family members in purchasing behavior also changes in parallel with family types. In the family, which has evolved from the extended family to the nuclear family, there have also been changes from the patriarchal structure to the child-masculine structure. Many effects such as the increase in the income level of the family with the mother's entry into the working life, the fact that the person who will take care of the child is at school, nursery instead of the mother or grandmother, and the increase in the number of divorced families have caused the early socialization of adolescents and increased responsibilities. As in many areas, the influence of adolescents in purchasing technological products has increased. In traditional societies, the influence of product knowledge and purchasing decisions is father or mother; The concept of Reverse Socialization, which was put forward to express that adolescents are decisive in the purchase of technological products, constitutes the subject of the study. In this study, it has been tried to explain the effects of adolescent and proposal on technological product purchases and whether there is a significant difference between these effects through the concept of Reverse Socialization. In the first part of the study, the consumer, consumer behavior and the concept of family, types and purchasing stages; In the second part, adolescents and their technological product interests and the concept of Reverse Socialization are included. Concept of Reverse Socialization; In the first part of this study, which was carried out to explain the effects of adolescents and proposals on technological purchases, and how these effects differ, in the first part of the study, consumer and consumer behaviors and the concept of family, types and purchasing stages, and in the second part; adolescents and adolescents' technological product interests and Reverse. The concept of socialization has been tried to be explained. In the third part of the research, a survey was conducted with 400 adolescents studying at General, Private, Anatolian, Science and Vocational High Schools in the city center to investigate the effect of 6th and 12th grade adolescents living in Elazig on the purchase of products such as mobile phones and automobiles. The survey was analyzed in the licensed SPSS 22.0 program.