The effect on employee engagement on employee retention in a telecommunication industry: A case study on MTN Nigeria
Telekomünikasyon sektöründe, calışan adanmışlığının çalışanı elde tutma üzerine etkisi: MTN Nijerya örneği
  1. Tez No: 731964
  2. Yazar: ADERİNSOLA COMFORT OLUGBARO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN KOÇER DURMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Adanmışlığı, Çalışanı Elde Tutma, Employee Engagement, Employee retention, Intrinsic Rewards, General well-being, Organizational Commitment, Job satisfaction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, çalışan Adanmışlığı onları elde tutma üzerindeki etkilerini belirlemeye yöneliktir. Bu çalışmada, çalışan Adanmışlığı onları elde tutmayı nasıl etkilediğini açıklamak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda Nijerya'daki Telekomünikasyon sektöründe çalışan katılımcılara anket yapılmıştır. Çalışan Adanmışlığı ve çalışanı elde tutmanın demografik değişkenlere göre değişip değişmediğini belirlemek için t-testi ve ANOVA kullanılmıştır. Bu çalışmada ikiden fazla grup arasındaki farklılıkları belirlemek için ANOVA, farkı hangi grubun etkilediğini belirlemek için Post-Hoc testi, iki grup arasındaki farklılıkları belirlemek için T-testi kullanılmış ve analiz istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç ortaya koymuştur. Ayrıca çalışma değişkenleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için Pearson Moment Korelasyon testi kullanılmıştır. Analiz, çalışan bağlılığının cinsiyet hariç eğitim düzeyi, iş deneyimi, yönetim düzeyi ve departman düzeyinde değişiklik gösterdiğini tespit etmiştir. Ayrıca, çalışanların elde tutulması, cinsiyet dışında eğitim düzeyi, iş deneyimi, yönetim düzeyi ve departman düzeyine göre değişkenlik göstermektedir. Kuruluşlar, çalışanlarını kuruluşla olduğu kadar işle de meşgul tutmak için yakınlık, etkileme ve Adanmışlığı gibi etkinliklere önem vermelidir. Bu çalışma ayrıca, kuruluşların farklı seviyelerdeki çalışanları etkinliklere dahil ettiğinde veya çalışan bağlılığını ölçmek için bir kıstas olarak kullanıldığında eğitim seviyesini, departman seviyesini ve iş deneyimini hesaba katmalarını önerir.
Özet (Çeviri)
This research is to determine the effects of employee engagement on their retention. In this study it is aimed to explain how employee engagement affects their retention. Accordingly, a survey was conducted with participants working in the Telecommunication sector in Nigeria through a questionnaire. T-test and ANOVA are used to determine whether employee engagement and employee retention vary with demographic variables. ANOVA was used to determine differences in more than two groups, as well as a Post-Hoc test to determine which group affected the difference, while a T-test was used to determine differences between two groups, and the analysis revealed a statistically significant result. In addition, the Pearson Moment Correlation test is used to determine the association between the study variables. The analysis showed that employee engagement varies educational level, work experience, management level and departmental level, except gender. Also, employee retention varies with educational level, work experience, management level and departmental level, except gender. Organizations should give due emphasis on the following three constructs such as intimacy, influence, and participation to keep their employees engaged with work as well as with the organization. This study further recommends that organizations factor in educational level, departmental level, and work experience when engaging employees at different levels or used as a yardstick to measure employee engagement.