3-15 yaş arası çocuğu olan ebeveynlerin çocuk cinsel istismarına yönelik mitlerinin çocuklarıyla kurdukları cinsel iletişimle ilişkisi
The relationship between child sexual abuse myths of parents with children aged 3-15 and sexual communication with their children
  1. Tez No: 732053
  2. Yazar: MERT URASLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAL BOSTANCI DAŞTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk Cinsel İstismarı, Mit, Ebeveyn, Child Sexual Abuse, Myth, Parent
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışma ‗'3-15 Yaş Arası Çocuğu Olan Ebeveynlerin Çocuk Cinsel İstismarına Yönelik Mitlerinin Çocuklarıyla Kurdukları Cinsel İletişimle İlişkisini'' belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmamızın evrenini yapılan anket sonucunda belirlenen kriterlere uyan 401 kişiye ulaşılmıştır. Kasım 2021-Aralık 2021 tarihlerinde araştırma, konunun hassaslığı, aynı anda birden çok kişiye kolayca ulaşılabilme açısından çevrimiçi anketler aracılığıyla yapılmıştır. Bu bağlamda çevrimiçi formlar Çocuk Cinsel İstismarı Mitler Ölçeği(ÇCİMÖ), Ebeveynler İçin Cinsel İletişim Ölçeği(EİCİÖ), bilgilendirilmiş onam formu hazırlanarak sosyal medya kanalları başta olmak üzere (facebook, whatsapp ve eposta) anket linki katılımcılara ulaştırılmıştır. Çalışma sonucunda SPSS-25.0'ye (Statistical Package for Social Sciences) analiz edilerek yorumlanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin %66,1'inin anne olduğu, %48,1'inin iki çocuğu olduğu, %37,4'ünün ilçede yaşadığı, %87,8'inin aile gelirini orta düzeyde algıladığı, %64,3'ünün üniversite mezunu olduğu ve %83,3'ünün çalıştığı görüldü. Ayrıca, araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 36,53 7,12; çocuk sayısı ortalaması da 1,77 0,77 olduğu belirlendi. Araştırmaya katılan ebeveynlerin cinsel istismar/iletişim özelliklerine bakıldığında; %78,8'inin cinsel istismara yönelik eğitim alma isteğinin olduğu, %58,9'unun çocuğu ile cinsel iletişimini yeterli düzeyde algıladığı, %92.0'ının çocuklukta cinsel istismarı deneyimlemediğini düşündüğü belirlendi. Ayrıca cinsellikle ilgili bilgi kaynaklarının ebeveynlerinden ziyade arkadaşlar (%15,7) veya iletişim araçları (%31,2) olduğu ya da hiçbir bilgi almadığı (%17,0) görüldü. Araştırmada Cinsel Mit Ölçeğinin İçerik ve Beden Dili alt ölçekleri ile negatif, Süreci Yönetme ve Kaygı alt ölçekleri ile istatistiksel olarak anlamlı düzeyde pozitif ilişki içerisinde olduğu, yani ebeveynlerde mit düzeyi arttıkça cinsel iletişimde içerik ve beden dilini ayarlama becerisinin azaldığı, kaygının arttığı ve süreci yönetme düzeyinde artışın meydana geldiği belirlendi. Çocukluk Dönemi Cinsel İstismarına İlişkin Mitler Ölçeği Ebeveyn Formuna bakıldığında Bildirim ve Güvenlik, İstimarcının Özellikleri alt ölçekleri ve toplam IX puan ortalamasının düşük düzeyde yani ebeveynlerin çocuk cinsel istismarına yönelik mitlerinin düşük olduğu görüldü. Sonuç olarak; Çocukluk Dönemi Cinsel İstismarına İlişkin Mitler Ölçeği Ebeveyn Formu ile Ebeveynler İçin Cinsel İletişim Ölçeği arasındaki ilişkiye bakıldığında; Bildirim Güvenlik, İstismarcının Özellikleri alt ölçeği ve toplam puan ile İçerik ve Beden Dili alt ölçekleri arasında istatistiksel olarak negatif anlamlı derecede ilişki görülürken, Süreci Yönetme ve Kaygı alt ölçeği ile istatistiksel olarak pozitif anlamlı derecede ilişki olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
This study was conducted as a descriptive and relationship seeker in order to determine the relationship between the Myths of Child Sexual Abuse of Parents with Children aged 3-15 and their Sexual Communication with their Children. As a result of the survey, the universe of our research was reached 401 people who met the criteria determined. Between November 2021 and December 2021, the research was conducted through online surveys of the sensitivity of the subject and the ability to easily reach multiple people at the same time. In this context, online forms were prepared by the researchers such as the Child Sexual Abuse Myths Scale (ÇCİMÖ), the Sexual Communication Scale for Parents (EİCİÖ), an informed consent form, and the questionnaire link, especially through social media channels (facebook, whatsapp and e-mail), was delivered to the participants online. As a result of the study, it was analyzed and interpreted in SPSS-25.0 (Statistical Package for Social Sciences). 66.1% of the individuals participating in the research are mothers, 48.1% have two children, 37.4% live in the district, 87.8% perceive their family income as medium, 64.3% are university students. It was seen that they were graduates and 83.3% of them were working. In addition, the mean age of the individuals participating in the study was 36.53±7.12; The mean number of children was determined to be 1.77±0.77. Considering the sexual abuse/communication characteristics of the parents participating in the research; It was determined that 78.8% of them wanted to receive education about sexual abuse, 58.9% of them perceived their sexual communication with their children at a sufficient level, and 92.0% of them thought that they had not experienced sexual abuse in childhood. In addition, it was seen that the sources of information about sexuality were friends (15.7%) or communication tools (31.2%) rather than their parents, or they did not receive any information (17.0%). In the study, it was found that the Sexual Myth Scale was negatively correlated with the Content and Body Language subscales and statistically significantly positive with the Process Management and Anxiety subscales. increase was detected. When the mean scores of the Parent Form of the XI Childhood Sexual Abuse Scale were examined, it was seen that the Subscales of Notification and Security, Characteristics of the Abuser and the total score average were low, that is, the myths of the parents about child sexual abuse were low. As a result; Considering the relationship between the Parent Form of the Childhood Sexual Abuse Scale and the Sexual Communication Scale for Parents; While there was a statistically negative and significant correlation between the Notification Security, Abuser's Characteristics subscale and Total score, and Content and Body Language subscales, there was a statistically significant positive correlation with the Process Management and Anxiety subscale.