Türkiye'de sosyal belediyecilik uygulamalarının sosyal hizmet açısından karşılaştırılması: Sultanbeyli ve Bakırköy belediyeleri örneği
Comparison of social municipality practices in turkey with social work percpective: The case of Sultanbeyli and Bakırköy municipalities
- Tez No: 732144
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSA ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyal Hizmet, Public Administration, Social Work
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, Sosyal belediyecilik, Sultanbeyli belediyesi, Bakırköy belediyesi, Social work, Social municipality, Sultanbeyli municipality, Bakirkoy municipality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yalova Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Yönetim anlayışlarında yaşanan gelişmeler, yerel yönetimlerin daha fazla rol üstlenmesini beraberinde getirmiştir. Sosyal devlet anlayışının yaygınlaşması ve yerel yönetimlerin bu süreçteki rollerinin artması, sosyal belediyecilik yaklaşımını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de sosyal belediyecilik uygulamalarını incelerken Sultanbeyli ve Bakırköy belediyelerini karşılaştırmaktır. Çalışma kapsamında belediyeler tarafından paylaşılan raporlar kullanılarak veriler elde edilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre Sultanbeyli ve Bakırköy ilçeleri sosyo-ekonomik, sosyo-kültürel ve sosyo-demografik açıdan büyük farklara sahip olmasına karşın iki belediyenin sosyal belediyecilik uygulamaları temel hizmetlerde benzerlik göstermiştir. Spora destek, yeşil alan, temizlik hizmetleri, ihtiyaç sahiplerine yardım, sosyal aktivite organizasyonları hizmetleri Sultanbeyli ve Bakırköy belediyelerinin benzer sosyal belediyecilik uygulamaları olarak belirlenmiştir. Bakırköy Belediyesi'nin hizmetleri sosyal belediyecilik açısından Sultanbeyli Belediyesi'nden daha fazla sosyal hizmetin hak temelli yaklaşımına uygundur. Sultanbeyli ve Bakırköy belediyeleri tarafından paylaşılan verilerin geçerli ve güvenilir olduğu düşüncesi, çalışmanın sınırlılıklarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Developments in management approaches have brought the role of local governments with it. The spread of the social state understanding and the increasing role of local governments in this process have revealed the social municipality approach. The aim of this study is to compare the municipalities of Sultanbeyli and Bakirkoy while examining the social municipality practices in Turkey. Within the scope of the study, data were obtained by using the reports shared by the municipalities. According to the results, although the districts of Sultanbeyli and Bakirkoy have great socio-economic, socio-cultural and socio-demographic differences, the social municipality practices of the two municipalities are similar on vital services. Support for sports, green space, cleaning services, helping those in need, social activity organizations services are determined as similar social municipality practices of Sultanbeyli and Bakirkoy municipalities. The services of Bakirkoy Municipality are more in line with the rightsbased approach of social work than Sultanbeyli Municipality in terms of social municipality. The thought that the data shared by Sultanbeyli and Bakirkoy municipalities are valid and reliable constitutes the limitations of the study.