Eserlerinde Tezer Özlü'yü aramak: Psikanalitik bir yaklaşım
Searching for Tezer Özlü in her works: A psychoanalytic approach
  1. Tez No: 732154
  2. Yazar: GÜLİZAR KULAKLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KOÇAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Tezer Özlü, Sigmund Freud, Psikanaliz, Cinsellik, Oedipus/Elektra Kompleksi, Tezer Özlü, Sigmund Freud, Psychoanalysis, Sexuality, Oedipus/Electra complex
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Edebiyat ve psikoloji insanı konu edinmeleri açısından birbirine kaynaklık eden iki ayrı bilim dalıdır. 20. Yüzyılda Freud tarafından oluşturulan psikanaliz, edebi metinler aracılığıyla sanatçının ruh dünyasının izlerini sürer. Psikanaliz, insan davranışlarının temelinde, bilinç dışı adı verilen süreçlerin olduğunu savunur. Psikanalistler de bu sürecin bireyin davranışlarını etkilediğini ve onu yönlendirdiğini düşünür. Bu yüzden psikanalistler, sanatçı ile eserleri arasında bağlantı kurar. Tezer Özlü bireyin iç dünyasına geniş yer verir. Bu nedenle Özlü'nün eserleri psikanalitik açıdan incelemeye oldukça müsaittir. Bu çalışmada Tezer Özlü'nün eserleri psikanalitik açıdan incelendi. Başta Freud olmak üzere birçok psikanalistin çalışmalarından yararlanıldı. Tezer Özlü'nün eserleri bilinç dışı, aşk, cinsellik, id, ego, süperego, Oedipus kompleksi, Elektra kompleksi ve varoluşçu psikanaliz ve benzeri yönlerden incelendi.
Özet (Çeviri)
Literature and psychology are two separate branches of science that provide resources to each other in terms of human subject acquisition. Psychoanalysis, created by Freud in the twentieth century, traces the artist's spiritual world through literary texts. Psychoanalysis argues that the basis of human behavior are processes called unconscious. Psychoanalysis also considers that this process affects the behavior of the individual and drives him/her. Hence, psychoanalysts establish the connection between the artist and his works. Tezer Özlü, gives a wide space to the inner world ofindividual that is why the works of Tezer Özlü are quite suitable to be examined from a psychoanalytic point of view. In this study, the works of Tezer Özlü were examined from a psychoanalytical point of view. The work of many psychoanalyts, especially Freud, was utilized. The works of Tezer Özlü were examined about the unconscious, love, sexuality, id, ego, superego, Oedipus complex, Electra complex and existantial psychoanalysis.