Tezer Özlü'nün eserlerine bunalım edebiyatının etkisi
The influence of depression literature on Tezer Özlü's works
- Tez No: 426453
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: bunalım edebiyatı, varoluşçu edebiyat, Tezer Özlü, yabancılaşma, depression literature, existentialist literature, Tezer Özlü, alicnation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 171
Özet
Varoluşçuluk felsefesinden beslenen bunalım edebiyatı, dünyada olduğu kadar ülkemiz edebiyatında da birçok sanatçıyı etkilemiştir. 1950'den sonra görülmeye başlayan bu akım, sonraki yıllarda yetişen sanatçılar üzerinde etkisini devam ettirmiştir. Bu sanatçılardan biri olan Tezer Özlü'nün eserlerinde de bunalım edebiyatı izleklerine rastlanır. Yazarın gerek kendi psikolojik sorunları gerekse etkilendiği yazarlar (Franz Kafka, Italo Svevo ve Cesare Pavese), eserlerinin oluşmasında büyük öneme sahiptir. Hazırlanan bu çalışmada, Tezer Özlü'nün bunalım edebiyatından ne ölçüde etkilendiği, bunalım edebiyatının eserlerine nasıl (içerik, biçim) yansıdığı incelenmiş ve eserlerden alınan örnek pasajlarla söz konusu etkilenme tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Depression literature which is fed from existentialism, has influenced many artists both in Turkish literature and word literature. This movement which begon to be seen after 1950 continued its influence on the artists who came later on. The trace of depression literature can be seen in the works of Tezer Özlü, one of these artists. Both the author's own psychologicel problems and the authours by whom he wos influenced (Franz Kafka, Italo Svevo and Cesare Pavese) have great importance in the forming of his works. In this work how much Tezer Özlü was influenced by depression literature and how examples found in his works are presented under certain headlines.