Nur Suresinin günümüz toplumuna verdiği mesajlar
Messages of Surah Nur to today's society
  1. Tez No: 732195
  2. Yazar: GÜLKİBAR KIZILCAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARAGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân-ı Kerim, ahlâk, Nûr sûresi, aile, toplum, zina, ifira, iffet, tesettür, mahremiyet, nikâh, selamlaşma. sonra doldurulacaktır, The Qur'an, morality, time of Nur, family, society, adultery, slander, chastity, veiling, privacy, marriage, greeting urulacaktır
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışmada, Allah-u Teâla'nın insanlara hidayet ve rehber olarak göndermiş olduğu mukaddes Kitabı Kur'ân-ı Kerim'in 24. sırada gelen Nûr sûresinin, günümüz insanına verdiği mesajlar incelenmiştir. Bu sûre, inananların ferdî ve içtimaî hayatını düzenleyecek, onlara kişilik ve kimlik kazandıracak ehemmiyetli emir ve nehiylerin verildiği bir sûredir. Bunların yanı sıra, aile içi ve sosyal ilişkiler ile alâkalı adab-ı muaşeret kuralları, zina ve kazf ile ilgili hükümler, insanların iffet ve namuslarını korumada İslâm toplumunu daha dikkatli olmaya davet, nikâh, bekârların evlendirilmesine teşvik konuları da sûrenin muhtevasındadır. Ayrıca Nûr sûresi, münafıkların ve kâfirlerin durumu, şeytanın ve şeytani niteliklere sahip insanların tuzaklarına karşı uyarı, sosyal ahlâk ve toplu ibadetin vazgeçilmezi camilerin önemi, Allah'a ve Peygamberine itaatin gereği, selamlaşma, evlere giriş çıkış âdâbı, tesettür, mahremiyet, edep ve iffet gibi ahlâkî olgunluk kazandıracak özellikteki esasları ihtiva eder. Bu özelliği itibariyle günümüzde ve gelecekte birey, aile ve toplumun saadet ve huzurunu sağlayacak olan ahlâkî esas ve kuralları, insanlığa ışık tutacak niteliktedir. Tezimizde Nûr sûresindeki ayetlerde verilmek istenen mesajlar belirlenerek maddeler halinde tasnif edilmiştir. Çalışma Nûr sûresi ile sınırlı olmakla beraber Kur'ân'ın genelinde konu ile alâkalı örnek teşkil eden ayetlerle pekiştirilmiştir. XII Bu gayretimizde günümüzde ferdî, ailevî ve içtimaî huzur ve barış içinde yaşamalarını sağlayacak olan bireysel ve toplumsal esasların bilinmesi, özümsenmesi amaçlanmıştır. Dolayısı ile birey, aile ve toplumlarda meydana gelen ahlâkî çöküntü, aile kavramının önemini yitirmesi, mahremiyet konularına gereken önemin verilmemesi gibi toplumun çöküşüne zemin hazırlayan kötü davranışların Kur'ân-ı Kerim'deki bu ilahî mesajlar ile çözüme kavuşabileceği bir gerçektir. .
Özet (Çeviri)
In this study, the messages given to today's people by the Surah Nur, which comes in the 24th rank of the Holy Book of the Qur'an, which Allah Almighty sent to people as a guide and guide, were examined. This surah is a surah in which important orders and prohibitions are given that will regulate the individual and social life of believers and give them personality and identity. In addition to these, the rules of etiquette related to family and social relations, provisions regarding adultery and qazf, inviting the Islamic society to be more careful in protecting people's chastity and honor, marriage, and encouragement for single people to get married are also in the content of the surah. In addition, Surah Nur, the situation of hypocrites and unbelievers, a warning against the snares of the devil and people with satanic qualities, the importance of mosques, which are indispensable for social morality and collective worship, the necessity of obedience to Allah and His Prophet, greetings, manners in entering and leaving houses, veiling, privacy, decency and chastity. It contains principles that will bring moral maturity, such as With this feature, the moral principles and rules that will ensure the happiness and peace of the individual, family and society today and in the future are in a quality that will shed light on humanity. In our thesis, the messages intended to be given in the verses of Surah Nur have been determined and classified as items. Although the study is limited to Surah Nur, it has been reinforced with exemplary verses throughout the Qur'an. XIV In this effort, it is aimed to know and assimilate the individual and social principles that will enable them to live in individual, family and social peace and peace today. Therefore, it is a fact that bad behaviors that pave the way for the collapse of society, such as moral collapse in individuals, families and societies, the loss of importance of the concept of family, the lack of attention to privacy issues, can be resolved with these divine messages in the Qur'an.