Geri Dön

Epileptik nöbet ve psödonöbet ayırıcı tanısında kan sitokin düzeylerinin rolü

The role of blood cytokine levels in the differential diagnosis of epileptic seizure and pseudoseizure

  1. Tez No: 732320
  2. Yazar: ÖZGÜL OCAK
  3. Danışmanlar: UZMAN YAŞAR ZORLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 98

Özet

ÖZET AMAÇ: Epilepsi, tanısı doğru konup yeterli tedavisi kısa sürede yapılmadığında sekellere ve bazı komplikasyonları ile ölüme sebebiyet verebilen bir hastalıktır. Epileptik nöbetlerin psödonöbetlerden ayırtedilmesinde bazen büyük güçlükler yaşanmakta ve ayırıcı tanıda kullanılacak laboratuar yöntemleri üzerinde çalışılmaktadır. Bu çalışmada epileptik ve psödonöbetli hastaların kan sitokin düzeylerindeki değişikliklerin ayırıcı tanıda kullanılabilirliğini araştırdık. YÖNTEM: Çalışmaya hastanemiz nöroloji servisine, nöroloji polikliniğine ve acil servisine nöbet geçirerek başvuran hastalar alındı. Jeneralize epilepsi nöbeti geçiren 13kadın, 15 erkek toplam 28 epilepsi hastası ve psödonöbet (PNES) tanısı alan 16 kadın, 5 erkek toplam 21 hasta alındı.18 kadın, 13 erkek toplam 31sağlıklı gönüllüden de kontrol grubu oluşturuldu. Tüm hastalara ve kontrol grubuna; hemogram, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri, Elektroensefalografi (EEG) ve Kranial Manyetik Rezonans (MR) yapıldı. Epilepsi ve psödonöbet gruplarında nöbet sonrası 1. ve 24. saatlerde olmak üzere iki kez, kontrol grubunda ise bir kez alınan kanlarda IL-1β, IL-1ra, IL-6 ve TNF-α düzeyleri çalışıldı. Sonuçlar Sosyal Bilimler için İstatistik Paketi (SPSS) 17.0 programı kullanılarak değerlendirildi. BULGULAR: Epileptik grubun yaş ortalaması 31,89±10,98, PNES grubunun 31,52±6,99, kontrol grubunun ise 30,48±12,19 idi. 1. saatte alınan kanlarda epilepsi grubunda; IL-1β , IL-1ra ve IL-6 düzeyleri kontrol grubundan yüksek (p0,05). 24. saatte epilepsi grubunda IL-1β ve IL-6 düzeyleri kontrol grubundan yüksek (p0,05). 24. saat IL-1ra düzeyleri, epilepsi grubunda kontrol grubundan yüksek ancak fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). 1. saat ve24. saatTNF-α düzeyleri epilepsi grubunda kontrol grubundan düşük olmasına karşın aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0,05). II Epilepsi hastalarının 1. saat IL-6 ve TNF-α düzeyleri PNES hastalarından anlamlı dercede yüksek çıkmıştır ve bu yükseklik 24. saatte de devam etmiştir. Epilepsi hastalarnın 1. saat IL-1β düzeyleri psödonöbet hastalarından anlamlı dercede yüksek çıkmıştır. Bu yükseklik 24. saatte de devam etmekle birlikte istatisliksel olarak anlamlılığını yitirmiştir. IL-1ra 1. saat ve 24. saat serum düzeyleri epilepsi grubunda PNES grubundan yüksek olmasına rağmen aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı saptanmamıştır. SONUÇ: Epileptik nöbet ile PNES'in ayırıcı tanısında ilk 24 saat içerisinde bakılan IL-6 ve TNF-α düzeylerinin anlamlı katkısı olmaktadır. Nöbeti izleyen 1. saatteki serum IL-1β düzeyi de bu konuda yardımcıdır.

Özet (Çeviri)

ABSTRACT OBJECTIVES: Epilepsy is a mortal disease with its complications and disorders when it is not diagnosed well and treated rapidly.Distinguishing the epileptic seizure and pseudoseizures is a hard work and laboratory tests that may do this task are still looked for.We investigated the plasma sitokin levels of epileptic and pseudoepileptic patients after seizure and if this data is useful for the distinguishment of them. METHOD: We included the patients who were hospitalized to our neurology service for having seizure or came to our clinic complaining of seizures or brougt to emergency service during seizure. The epilepsy group consisted of 13 women and 15 men totally 28 patients who had generalized seizure,the pseudoseizure group consisted of 16 women anda 5 men totally 21 patients,the control group consisted of 18 women and 13 men totally 31 healty people.CBC,liver and kidney function tests, EEG and cranial MRI were done for each patient and control. We worked out the plasma levels of IL-1β, IL-1ra, IL-6 and TNF-α of controls and patients.Blood samples were taken 1. and 24. Hours after the seizure totally twice in patient group and once in control group.Results were evaluated by SPSS 17.0 program. RESULTS: The average age of the epileptic patient group was 31,89±10,98, 31,52±6,99 in pseudoepileptic group and 30,48±12,19 in control group. In epileptic patient group, plasma levels of IL-1β, IL-1ra and IL-6 at 1.hour after seizure were higher than controls' (p0.05). In epileptic patient group, plasma levels of IL-1β and IL-6 at 24.hour after seizure were higher than controls' (p0.05). In epileptic patient group, plasma levels of IL-1ra at 24.hour after seizure II were higher than control group but difference was not significant statistically (p>0.05). In epileptic patient group, plasma levels of TNF-α at 1. and 24.hour after seizure were lower than control group but difference was not significant statistically (p>0.05). DISCUSSION: Plasma level values of IL-6 and TNF-α at 24. hour after seizure may be distinguishing property between epileptic seizures and pseudoepileptic seizures.Plazma level values of IL-1β at 1. hour after seizure may also be distinctive.

Benzer Tezler

  1. Epileptik hastalarda ve Psödonöbetleri olan hastalarda Görsel Uyarılmış Potansiyeller

    The Visual Evoked Potentials in patients with epileptic and pseudoseizure

    FİDAN SÜRGÜN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2008

    NörolojiFırat Üniversitesi

    Nöroloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BÜLENT MÜNGEN

  2. Konvülsiyon sonrası serum prolaktin düzeyinin tanıda önemi ve antileptik tedavinin serum prolaktin düzeyine etkisinin araştırılması

    İmportance of serum prolactin level at diagnosis after convulsion and investigate the effect of antiepileptik treatment on serum prolactin level

    RUKİYE DUMAN

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2004

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıCumhuriyet Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. DİLARA İÇAĞASIOĞLU

  3. Video EEG monitarizasyonunun nöroloji kliniğine katkıları

    The contribution of video EEG monitoring to neurology clinics

    BURCU KURT

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    NörolojiSüleyman Demirel Üniversitesi

    Nöroloji Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. SÜLEYMAN KUTLUHAN

  4. Acil Servise Nobet Ile Basvuran Hastalarda Epileptic Nobet, Psodonobet Ayiriminda Iskemik Modifiye Albumin, Anyon Acigi Ve Laktat Duzeyinin Tanisal Degeri.

    Diagnostic value of ischemic modified albumin, anion gap and lactate levels to differentiate seizure from non-epileptic psuedo-seizure in patients admitted to emergency department with convulsion.

    ASIM ARI

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2015

    NörolojiSağlık Bilimleri Üniversitesi

    Acil Tıp Ana Bilim Dalı

    UZMAN İNAN BEYDİLLİ

  5. Nöbet tanısı koyma ve nöbet-epilepsi sınıflamasında kısa süreli video-EEG monitorizasyonun yeri

    The efficiency of short time video-EEG monitorization in diagnosis of seizure-epilepsia classification

    MUSTAFA KURTHAN MERT

    Tıpta Uzmanlık

    Türkçe

    Türkçe

    2009

    Çocuk Sağlığı ve HastalıklarıÇukurova Üniversitesi

    Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. M.ÖZLEM HERGÜNER