Nöbet tanısı koyma ve nöbet-epilepsi sınıflamasında kısa süreli video-EEG monitorizasyonun yeri
The efficiency of short time video-EEG monitorization in diagnosis of seizure-epilepsia classification
  1. Tez No: 236350
  2. Yazar: MUSTAFA KURTHAN MERT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. M.ÖZLEM HERGÜNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Epilepsi, lokalizasyon, nöbet/psödonöbet, video-elektroensefalografi monitorizasyon, Epilepsy, localisation, seizure/psuedoseizure, short time video- electroencephalography monitorization
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Bu prospektif çalışma kısa süreli (3-4 saat) video-elektroensefalografi monitorizasyonun lokalizasyon ilişkili epilepsilerin sınıflandırılmasında ve nöbet/psödonöbet ayırımının yapılmasındaki etkinliğini değerlendirmek amacıyla Ekim 2005- Ekim 2008 arasında yapıldı.Gereç ve Yöntem: Çalışmada gündüz zamanlı kısa süreli (3-4 saat) video-elektroensefalografi monitorizasyonun, toplam 75 çocuk hastaya uygulandı. İlk grupta; polikliniğe nöbet benzeri yakınmalar ile başvuran, ancak nöbet-yalancı nöbet veya nöbeti taklit eden paroksismal bozukluk ayrımı yapılamayan ve çekilen interiktal elektroensefalografileri normal olan ortalama yaşı 9,63 ? 3,81 (minimum 3, maksimum 17 yaş) olan toplam 43 hasta incelendi. İkinci grupta ise; aynı dönem içinde polikliniğe parsiyel nöbet geçirme öyküsü ile başvuran, öykü ve klinik muayene bulguları ile nöbet tipi ve lokalizasyonu belirlenen ve çekilen interiktal elektroensefalografileri normal olan ortalama yaşı 9,62 ? 3,77 (minimum 3, maksimum 16 yaş) olan hastalar incelendi.Bulgular: Nöbet/psödonöbet ayırımı yapılan birinci grupta video-elektroensefalografi monitorizasyonun sonucunda 11 hastaya (% 25,6) epilepsi tanısı konuldu ve diğer hastaların video-elektroensefalografi monitorizasyonun sonucu normaldi. Nöbet sınıflaması ve lokalizasyonu yapılan ikinci grupta hastaların video-elektroensefalografi monitorizasyonun öncesi klinik bulguları ile, video-elektroensefalografi monitorizasyonun sonrası tanıları arasındaki uyumluluk istatistiksel olarak değerlendirildi. Klinik tanı ile video-elektroensefalografi monitorizasyon arasında tüm hastalar çalışmaya dahil edildiğinde orta derecede uyumluluk saptandı (kappa=0,642). Ancak, klinik ile elektroensefalografi sonuçlarının uyumlu görülmediği oksipital lob nöbetli altı hasta istatistiksel çalışma dışı tutulduğunda, uyumluluk daha yüksek düzeyde idi (kappa=0,775).Sonuç: Nöbet tanısı koyma ve nöbet-epilepsi sınıflamasında kısa süreli video-elektroensefalografi monitorizasyon etkin bir tanı yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This prospective study was designed for assessing the effectivity of short time (3-4 hours) video-electroencephalography monitorization in classification of localisation associated epilepsia and making differential diagnosis of seizure/pseudoseizure.Material and methods: For this purpose, short time daily (3-4 hours) video- electroencephalography monitorization was applied to 75 children between October 2005 and October 2008. In the first group, 43 children whom attended pediatric neurology service with seizure like complaints altough with no differential diagnosis of seizure, pseudoseizure or paroxysmal disorder mimmicking seizure and normal interictal electroencephalographies was evaluated. Median age was 9,63±3,81 (minimum 3, maximum 17). In the second group, children who attended to hospital with partial seizure complaints and had a diagnosis of seizure type and localisation with history and clinical examination, had normal interictal electroencephalographies, was evaluated and the median age was 9,62±3,77 ( minimum 3, maximum 16).Results: In the first group , 11 children ( % 25,6) had diagnosis of epilepsia as a result of video-electroencephalography monitorization, other children?s had normal results. In the second group, the compatibility of patient?s clinical findings before video-electroencephalography monitorization and diagnosis after video- electroencephalography monitorization has evaluated statistically. When all of the participants added to this study, we found intermediate compatibility between clinical diagnosis and video-electroencephalography monitorization (kappa=0,642). But, when six patients with occipital lobe seizure extracted from this statistical study because of incompatibility between clinical diagnosis and electroencephalography findings, the compatibility was more advanced (kappa= 0,775).Conclusion: Short time daily video-electroencephalography monitorization was more sensitive for finding epileptical discharges and diagnosis of epilepsia, classification of seizure and epileptic syndromes than routine interictal electroencephalography.