Bir hikâye anlatıcısı: Cengis Asiltürk
A storyteller: Cengis Asiltürk
  1. Tez No: 732505
  2. Yazar: DUYGU ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENVER TÖRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kent özlemi, kentsoyluluk, eğitimin önemi, City longing, urban nobility, importance of education
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 227
Özet
Cengis Asiltürk, Büyülü Gerçeklik Akımı'nın Türkiye'deki yeni nesil temsilcilerinden, romancılarından ve sinema kuramcılarından biridir. Yazar ve yönetmen Asiltürk, gerek romanlarında, gerekse filmlerinde kentsoylu ailelerin hayatlarından kesitler sunar. Bunu yaparken eğitim görmüş, bilinçli ve zengin şahıs kadrosu üzerinden düşsel mekânlar gösterir. Yazar, bir yandan kentsoylu ailelerin hayat hikâyelerini diğer yandan kırsaldan kente olan özlemi çarpıcı mesajlarla okuyucusuna iletir. Asiltürk romanlarında hadiseleri anlatırken bir yandan da tahkiyenin arka planında olayların cereyan ettiği Türkiye'nin sosyal gerçeklerine yer vermiştir. Sade anlaşılır bir üslupla aktarılan eserler; Asiltürk'ün diğer yanı olan sinemacı kimliğinden de nasibini fazlasıyla almıştır. Dünya edebiyatında yaygın olarak bilinse de sinemada bir ilk örnek olan“Büyülü Gerçekçilik”üslubu kendisinin öğrencilik yıllarında çektiği (1987-1991) yurtiçi-yurtdışı festivallerde ilgiyle ve takdirle karşılanan Düş Akıntıları, Özgürlük Tutkusu, Eziyet, Esrime, Bir Aşkın Cenaze Töreni, Göz, Komik Ölüler Ülkesi adlı kısa, Büyülü Gerçekler (2008) ve Akordeon (2010) adlı orta metraj filmlerinde; TRT adına çektiği Kaçakçılar, Geç Gece, Mavi Bavul vd. uzunlu kısalı televizyon filmlerinde (2004-2005) ve Albatrosun Yolculuğu (2013) adlı uzun metrajlı filminde açıkça gözlenebiliyor. Başarılı bir romancı ve senarist olan Attila İlhan gibi Asiltürk de gözlemlerini bir kamera vizörünün hassaslığıyla, romanlarında kullanmıştır. Tahkiyelerdeki yoğun şahıs kadrosu ve kimi zaman kullandığı sinema terimleriyle okuyucunun ilgisini diri tutmaktadır. Asiltürk'ün romanlarında ayrıca şiirden estetiğe, kronolojik tarihten sanat tarihine ve sinemadan tabiat bilgisine kadar, sosyal hayatın gerektirdiği birçok bilgiye rastlamak mümkün... Yazar, eserlerini oluştururken gerçeklikten çok da uzaklaşmadan anlatısını renkli tablolar halinde bilgilerle pekiştirerek yapmakta. Okuyucu bir yandan roman kişilerinin serüvenini merakla takip ederken; diğer yandan da renkli görüntüler içindeki şiirsel anlatımın zevk ve ahengini yaşar. Asiltürk'ün anlatısı, bir tezin konusu olabilecek kadar dolu ve değerlendirmeye açıktır. Romanları mutlaka dikkatli bir şekilde okunmalıdır.
Özet (Çeviri)
Cengis Asiltürk is one of the new generation representatives, novelists and film writers of the“Magical Reality Movement”in Turkey. The author presents various sections from the lives of the bourgeois families in his novels. While doing this, we see places that we can call very rich, together with educated conscious people among rich and diverse staff. On the one hand, the author conveys the life stories of the bourgeois families, on the other hand, the longing from the countryside to the city and the flow from the village to the city with striking messages. While Cengis Asiltürk narrated the events in his novels, he also included the social realities of Turkey, where the events took place in the background of the narration. Works with a simple and understandable style; The other side of Asiltürk, he has had his share of the identity of a filmmaker. Just like Atila İlhan, who is a successful novelist and screenwriter; Cengis Asiltürk also used his observations in his novels with the precision of a camera viewfinder. It also keeps the reader's interest alive with its dense cast of characters in the narrations and the cinematic terms it sometimes uses. In Asiltürk's novels, it is also possible to come across all kinds of information required by social life, from poetry to aesthetics, from chronological history to art history, from cinema to natural knowledge. While creating his works, the author does not stray too far from reality, reinforcing his narrative with information in colorful tables. While the reader is curiously following the adventures of the characters of the novel; On the other hand, he is enchanted by the harmony and pleasure of poetic expression in colorful images. Cengis Asiltürk's novels are so full and open to evaluation that they can be the subject of a thesis. His novels must be read carefully.