Ergenlerde duygusal zeka, ebeveynlere bağlanma ve bazı bireysel faktörlerin duygu düzenleme becerileri üzerindeki yordayıcı rolü
The predictive role of emotional intelligence, attachment to parents and some individual factors on emotion regulation skills in adolescents
  1. Tez No: 732515
  2. Yazar: CENNET EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGÜ TEKİN ULUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ergenlik, Bağlanma, Duygusal Zeka, Duygu Düzenleme, İçsel İşlevsel Duygu Düzenleme, Dışsal İşlevsel Duygu Düzenleme, Adolescence, Attachment, Emotional Intelligence, Emotion Regulation, Internal Functional Emotion Regulation, External Functional Emotion Regulation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Araştırma ergenlerin, duygusal zeka, ebeveynlere bağlanma ve bazı bireysel faktörlerinin duygu düzenleme becerileri üzerindeki yordayıcı rolünün belirlenmesi amacı ile tanımlayıcı ve ilişki arayıcı olarak yapıldı. Araştırmanın örneklemini Akdeniz bölgesinde bir ilçenin Anadolu Lisesi (%43,4/ 296) ve Mesleki Teknik Anadolu Lisesinde (%56,6/ 386) eğitimine devam eden 682 öğrenci oluşturdu. Araştırmada veri toplama araçları olarak, sosyodemografik veri formu, Schutte Duygusal Zeka Ölçeği, Ebeveyn Bağlanma Ölçeği Gözden Geçirilmiş Formu ve Ergenler İçin Duygu Düzenleme Ölçeği kullanıldı. Araştırma verilerinin analizinde SPSS Windows 25.0 programı ile Mann Whitney U, Bağımsız Örneklem t, Kruskal Wallis H, ANOVA (F), Bonferroni testleri, Korelasyon Analizi ve Regresyon Analizi kullanıldı. Katılımcıların %56,3'ünün erkek olduğu, %24,9'unun 15, %23,8'inin 17, %22,1'inin 16 yaş grubunda olduğu görüldü. Katılımcıların cinsiyeti, sınıfı, okulu, yaşadığı yer, akademik başarısı, aile tutumu, arkadaş tutumu, internet kullanımı, anne baba birliktelik durumu, sigara ve alkol kullanımının duygu düzenleme becerilerini yordadığı bulundu. Yaş, kardeş sayısı, aile tipi, kronik hastalık ve BKI değişkenlerinin ise duygu düzenleme becerileri üzerinde yordayıcı etkisinin olmadığı bulundu. Duygusal zeka ile ebeveyn bağlanma arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulundu. Duygusal zeka ve ebeveyn bağlanmasının içsel ve dışsal işlevsel duygu düzenleme becerileri üzerinde yordayıcı etkisi olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
The research is carried out as descriptive-correlational to determine the predictive role of emotional intelligence, attachment to parents and some individual factors on emotion regulation skills of adolescents. The sample of the study consists of 682 students studying at Anatolian High School (43.4/ 296%) and Vocational Technical Anatolian High School (56.6/ 386%) in a district in the Mediterranean region. Sociodemographic Data Form, Schutte Emotional Intelligence Scale, Properties of The Turkish Inventory of Parent and Peer Attachment and The Regulation of Emotions Questionnaire are used as data collection tools in the study. SPSS Windows 25.0 program and Mann Whitney U, Independent Sample t, Kruskal Wallis H, ANOVA (F), Bonferroni tests, Correlation Analysis and Regression Analysis are used in the analysis of the research data. It is seen that 56.3% of the participants are male, 24.9% are 15, 23.8% are 17, and 22.1% are 16 years old. It is found that the gender, class, school, place of residence, academic success, family attitude, friend attitude, internet use, parental relationship status, smoking and alcohol use of the participants have predictive effect on emotion regulation skills. It is found that the age, the number of siblings, the family type, the chronic disease and BMI variables have no predictive effect on emotion regulation skills. It is seen that there is significant and positive relationship between emotional intelligence and parental attachment. It is found that emotional intelligence and parental attachment have a predictive effect on internal and external functional emotion regulation skills.