Feminist aktivizmin sesinin duyurulması sürecinde yeni medya: Olanaklar ve engellere dair uzman görüşleri üzerinden bir değerlendirme
New media within the process of making the voice of feminist activism heard: An examination through expert sentiments on opportunities and barriers
  1. Tez No: 732544
  2. Yazar: FATMANUR ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA GÜL ÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni medya, dijital medya, dijital feminizm, dördüncü dalga feminizm, New media, digital media, digital feminism, fourth wave feminism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Yeni medya ortamlarının günlük hayat pratiklerine yerleşmesiyle birlikte aktivist hareketlere yeni bir alan açılmıştır. Feminist aktivizm de bu yeni eylem alanlarında kendine yer edinmiştir. Önceleri diğer kadınları bilgilendirmek amacıyla e-posta listeleri, web siteleri ve forumlarla başlayan erken çevrimiçi aktivist pratikler, internet teknolojilerinin etkileşimli sosyal medya platformlarına genişlemesi ile yeni eylem biçimlerini beraberinde getirmiştir. Böylece, forumlar, web siteleri, bloglar ve sosyal medya platformları üzerinden yaygınlaşan feminist aktivizm,“dördüncü dalga”olarak nitelendirilmiştir. Feminist aktivistlerin kendilerini ifade etmek ve diğer bireylere ulaşmak için yeni medyaya yönelmesi, öznelerin konuşmacı olmasına, diğer bireylerle dayanışma kurmasına ve kamuoyu baskısı oluşturarak karşıt anlatıları yaymasına olanak sunmuştur. Ancak, yeni medyada feminist aktivizme katılmak sunduğu olanaklar kadar engeller de barındırmaktadır. Bu kapsamda, feminist aktivistlerin seslerini daha gür bir şekilde duyurabilmeleri için yeni medyanın feminist aktivizme sunduğu olanakları ve engelleri belirlemek önem taşımaktadır. Bu bağlamda bu çalışmanın en temel amacı, uzman görüşlerinden yola çıkılarak, Türkiye'deki dijital feminist aktivizmin mevcut durumunun tanımlanıp yeni medyanın feminist aktivizm için sunduğu olanak ve engellerin belirlenmesi; söz konusu engellerin nasıl azaltılabileceği ve olanakların nasıl geliştirebileceğinin tespit edilmesidir. Bu amaçlar doğrultusunda, dijital feminizm konusunda uzman olan 26 katılımcı ile nitel araştırma yönetime bağlı kalınarak yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Böylece, uzman görüşlerinden yola çıkarak, yeni medyanın feminist aktivizme katılma sürecinde sunduğu olanaklar ve engeller tespit edilerek; aktivistlerin seslerini daha fazla duyurulabilmeleri için neler yapılabileceğine ilişkin önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
With the new media environments taking place in daily life practices, a new field has been opened for activist movements. Feminist activism has also found a place in these new fields of action. Early online activist practices, which started with e-mail lists, websites and forums to inform other women, brought new forms of action with the expansion of internet technologies from static web pages to interactive social media platforms. Thus, feminist activism, which became widespread through forums, websites, blogs and social media platforms, was described as the“fourth wave”and started to be mentioned with the new media. The fact that feminist activists tend to express themselves in new media and reach other individuals provided opportunities for subjects to be speakers, to establish solidarity with other individuals and to spread opposing narratives by creating public pressure. However, participating in feminist activism in the new media has barriers as well as opportunities. In this context, it is important to identify the opportunities and barriers offered by the new media to feminist activism so that feminist activists can make their voices heard more loudly. In this context, based on expert sentiments, this study aims to reveal the opportunities and barriers encountered while participating in feminist activism in the new media on a Turkish scale and to present a perspective on how the opportunities offered by the new media to feminist activism can be used more effectively. For these purposes, semi-structured in-depth interviews were conducted with 26 participants who are experts in digital feminism, based on the qualitative research method. Thus, the experiences and sentiments of experts on the Turkish scale were determined, and the opportunities and barriers presented by the new media in the process of participating in feminist activism in Turkey were revealed. In this context, suggestions on what can be done so that the voices of the activists can be heard more loudly are also included.