Evaluation of high school teachers' performance from various sources: A qualitative research
Çeşitli kaynaklardan ortaokul öğretmenlerinin performans değerlendirmesi: Nitel bir çalışma
- Tez No: 732588
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ECE KUZULU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: öğretmen yetkinlikleri, performans değerlendirmesi, öğrenci değerlendirmesi, öğretmen değerlendirilmesi, teacher competencies, performance appraisal, assessment by students, teachers' appraisal
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Örgütsel Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Öğretmenlerin insanların yaşamında önemli yere sahip oldukları bilinmektedir. Ancak öğretmenlerin etkililiğini ölçmekle alakalı birçok soru hâlâ mevcuttur. Öğretmenlerle en çok iletişimde, etkileşimde olan bireyler öğrencileridir. Buna rağmen öğretmenlerin performanslarını değerlendirmede öğrencilerin fikri pek alınmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, öğrencilerin performans değerlendirme sonuçlarının öğretmen performans değerlendirmelerinde de kullanılıp kullanılamayacağını ortaya koymaktır. Bu doğrultuda bir öğretmenin performansını ölçmeye yönelik değerlendirme soruları hem okul müdürlerine, hem meslektaşlarına hem de öğrencilere yöneltilmiştir. Elde edilen cevaplar karşılaştırılmıştır. Bu sayede öğretmen performans değerlendirmelerinde kimlerin yer alması gerektiği konusunda bir sonuca varmak istenmektedir. Çalışmada nitel inceleme yöntemi kullanılarak, öğrencilerin bir öğretmenlerini derinlemesine mülakat yöntemiyle değerlendirmeleri sağlanmıştır. Araştırmaya 17 öğrenci, bir okul müdür, bir okul müdür başyardımcısı bir meslektaş ve değerlendirilen öğretmenin kendisi olmak üzere toplam 21 kişi katılmıştır. Araştırmada kapsamında mülakatları gerçekleştirebilmek için, M.E.B.'in 2006 yılında yayınladığı Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlilikleri temel alınarak 223 göstergeden toplam 32 soru üretilmiştir. Üretilen sorular; öğrencileri anlama, değer verme ve saygı duyma, ulusal ve evrensel değerlere önem verme, öğrencilere değer verme ve zaman yönetimi olmak üzere dört boyut altında toplanmış ve katılımcılara yöneltilmiştir. Katılımcıların yanıtları deşifre edilmiş, MAXQDA Analytics Pro 2020 Nitel Veri Analizi programında analiz edilmiştir. Veriler incelendiğinde tutarsızlık olan yanıtlar çoğunlukla öğretmenlerin sınıf içi tutumlarına ve müfredat içeriği ile ilişkili olmayan konulara ilişki sorularda mevcuttur. Yapılan analiz sonucunda öğrencilerin verdiği yanıtlarla öğretmen katılımcıların verdiği yanıtların içeriğinde 18'i arasında benzerlik görülürken, diğer 14 sorunun yanıtlarının içeriğinde benzerlik görülmemiştir. Öğrencilerin yanıtları arasında büyük çoğunlukta tutarlılık mevcuttur. Ayrıca, öğrencilerin öğretmenleri hakkında olumlu yorumda bulunma eğilimleri olduğu gözlemlenmiştir. 32 soru içinde okul müdürünün öğretmenin sınıf içi tutumuna dair bilgisi olmadığına dair yanıt verdiği beş soru bulunmaktadır. Okul müdürlerinin sınıf içi öğretmen tutumlarıyla ilgili bilgi edinmelerinde eksik olduğu söylenebilir. Öğrencilerin öğretmenleriyle ilişkili değerlendirme yapabilmeye ehil olduğu fikri ve performans değerlendiricisi olmaları gerektiği öne sürülebilir. Öğreciler performans değerlendirme sürecine dahil edilebilir.
Özet (Çeviri)
It is known that teachers have an important effect on people's lives. However, many questions still exist regarding to measuring the teacher effectiveness. The individuals who communicate and interact with teachers the most are their students. Despite this situation, students' opinions are not taken into account in evaluating teachers' performances. The aim of this study is to reveal whether students' performance evaluation results can also be used in teacher performance evaluations. In this direction, evaluation questions to measure a teacher's performance were directed to both school principals, colleagues and students. The answers obtained were compared. In this way, it is wanted to obtain a conclusion about who should be involved in teacher performance evaluations. In the study, using the qualitative analysis method, the students were provided to evaluate one of their teachers with the semi-structured interview method. A total of 21 people, including 17 students, a school principal, a school vice principal, a colleague, and the evaluated teacher, participated in the research. In order to conduct the interviews within the scope of the research, a total of 32 questions were produced from the General Competencies of the Teaching Profession published by the Ministry of National Education in 2006. Generated questions were divided under 4 dimensions: understanding, valuing and respecting students, giving importance to national and universal values, valuing students and time management. Then, questions were directed to the participants. The responses of the participants were transcribed and analyzed in the MAXQDA Analytics Pro 2020 Qualitative Data Analysis program. When the data is examined, inconsistent answers are mostly found in the questions related to the teachers' in-class attitudes and the subjects that are not related to the syllabus content. As a result of the analysis, there was a similarity between the answers given by the students and 18 of the answers given by the teacher participants, while there was no similarity in the content of the answers to the other 14 questions. There is a great deal of coherence among the answers of the students. In addition, it has been observed that students tend to make positive comments about their teachers. Among the 32 questions, there are five questions to which the school principal has no idea about the teacher's in-class attitude. It can be said that school principals are deficient in obtaining information about classroom teacher attitudes. It can be suggested that students are competent to make assessments related to their teachers and they should be considered as performance evaluators. Students can be included teacher performance evaluation.