Koruyucu aileler üzerine sosyolojik bir araştırma
A sociological research on foster families
  1. Tez No: 732657
  2. Yazar: AYŞE BETÜL TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMAL YALÇIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Psychology, Social Work, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Koruyucu Aileler, Korunmaya Muhtaç Çocuk, Duygusal Emek, İkinci Vardiya, Üçüncü Vardiya, Foster families, Child in Need of Protection, Emotional Labor, Second Shift, Third Shift
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 335
Özet
Koruyucu aileler üzerine sosyolojik bir araştırma konulu bu çalışmanın amacı, devlet korumasındaki çocuğun bakımını sağlayan koruyucu ailelerin, bakım sürecini etkileyen etmenlerini araştırmak ve bunun sonuçlarını ortaya koymaktır. Araştırma iki aşamadan meydana gelmektedir. İlk aşama, kuramsal çerçeveden oluşmaktadır. Çalışmanın kuramsal kısmında koruyucu ailelik duygular sosyolojisi perspektifinden ele alınmıştır. Buna göre, çalışmanın kuramsal kısmı, Hochschild'in duygular sosyolojisi teorisi kapsamında; duygusal emek (duygu yönetimi), ikinci vardiya ve üçüncü vardiya kavramlarından oluşmaktadır. Araştırmanın ikinci aşaması, uygulama kısmı olup koruyucu aileliğin bakım sürecini etkilediği düşünülen etmenler ışığında oluşturulan hipotezlerin test edilmesini içermektedir. Araştırmada karma desen kullanılmıştır. Öncelikle nicel veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Ardından, nitel veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilen veriler yorumlanmıştır. Çalışmanın nicel kısmında 303, nitel kısmında ise toplamda 18 kişiden elde edilen veriler yorumlanmıştır. Çalışmaya çoğunlukla kadın koruyucu ebeveynler katılım sağlamıştır. Koruyucu ailelerin çoğunlukla genç ve dinamik bir yaş grubu olan 36-55 yaş grubunda olduğu görülmektedir. Katılımcılar, %94,7 oranında süreli koruyucu aile olup genellikle 2-5 yıl arasındaki zaman diliminde yer almaktadır. Koruyucu ailelerin ilk başvuru aşamasında çoğunlukla 0-3 yaş grubunda kız çocuk talep ettiği ortaya çıkmıştır. Koruyucu ailelerin %77,9 oranında denetim mekanizması karşısında kendisini rahat hissettiği görülmektedir. Aynı zamanda koruyucu ailelerin %74,3'ünün ziyarete gelen görevlilerin tavsiyelerini her zaman dikkate almaktadır. Ayrıca koruyucu ailelerin %35,6'sının çocuk üstünde söz sahibi olamamaktan dolayı problem yaşadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study, which is a sociological research on foster families, is to investigate the factors affecting the care process of foster families who provide care for the child under state protection and to reveal the results of this. The study consists of two phases. The first phase consists of the theoretical framework. In the theoretical part of the study, foster family is discussed from the perspective of the sociology of feelings. Accordingly, the theoretical part of the study consists of the concepts of emotional labor (emotion management), second shift and third shift, within the scope of Hochschild's sociology of emotions theory. The second stage of the research is the application part and includes testing the hypotheses created in the light of the factors thought to affect the care process of foster family. Mixed design was used in the research. First of all, the questionnaire technique was used as a quantitative data collection tool. Then, the data obtained by using semi-structured interview technique as a qualitative data collection tool was interpreted. The data obtained from 303 people in the quantitative part of the study and 18 people in total in the qualitative part were interpreted. Mostly female foster parents participated in the study. It has been observed that foster families are mostly in the 36-55 age group, which is a young and dynamic age group. The participants are 94.7% long-term foster families and are usually in the time frame between 2-5 years. It has been revealed that foster families mostly demand girls in the 0-3 age group at the first application stage. It is seen that 77.9% of foster families feel comfortable with the supervision mechanism. At the same time, 74.3% of foster families always take into account the recommendations of the visiting officials. In addition, it has been determined that 35.6% of foster families have problems due to not having a say over their children.