Miyase Sertbarut'un Kırmızı Kartal ve Sisin Sakladıkları adlı eserlerinin sözvarlığı ögeleri açısından incelemesi
Analyzing of Miyase Sertbarut's works called Kırmızı Kartal and Sisin Sakladıkları in terms of vocabulary items
- Tez No: 732769
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN GÜLLÜDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Miyase Sertbarut, Kırmızı Kartal, Sisin Sakladıkları, Sözvarlığı, Çocuk Edebiyatı, Miyase Sertbarut, Red Eagle, What the Mist Hide, Vocabulary, Children's Literature
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 371
Özet
Bu tez, çocuk edebiyatı yazarlarından Miyase Sertbarut'un eserlerindeki söz varlığı ögelerini tespit etmek amacıyla yazılmıştır. Çalışmamızda yazarın“Kırmızı Kartal”adlı öykü kitabı ve“Sisin Sakladıkları”adlı romanı incelenmiştir. Adı geçen eserlerin sözvarlığı (temel söz varlığı, deyim, atasözü, ikileme, yabancı sözcük, terim, kalıp söz, argo ve kaba söz) incelemesi yapılmış ve değerlendirilmiştir. Bu çalışmayla ayrıca çocuk edebiyatı alanında yapılacak sözvarlığı çalışmalarına ve Türkçenin sözvarlığına katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Çalışma Giriş, Birinci Bölüm, İkinci Bölüm, Üçüncü Bölüm, Dördüncü Bölüm ve Sonuç olmak üzere 6 bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, problem durumu ortaya konulmuş, hedeflenen amaçlar sıralanmıştır. Yöntem bölümünde nitel araştırma yöntemi tanıtılmış, teknik bölümünde doküman inceleme tekniği kullanıldığı belirtilip verilerin analizi için içerik analizi yöntemine başvurulduğu belirtilmiştir. Sonrasında alan yazında yapılmış çalışmalara yer verilmiştir. Birinci bölümde, konuyla ilgili kavramlar açıklanmış, ilgili kavram tanımlamalarına yer verilmiştir. İkinci bölümde Miyase Sertbarut'un hayatı, eserleri ve aldığı ödüller tanıtılmış,“Kırmızı Kartal”ve“Sisin Sakladıkları”adlı eserlerin özeti verilmiştir. Üçüncü ve dördüncü bölüm araştırmanın esas kısmını oluşturmaktadır. Eserde tespit edilen sözvarlığı ögeleri incelenmiştir. Sonuç bölümünde ise tespit edilen bulgular tabloda gösterilmiştir. Toplanan bulgular neticesinde araştırmanın sonuçları değerlendirilmiş, çocuk edebiyatına ve Türk diline olan katkısı ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis has been written in order to determine the vocabulary elements in the works of Miyase Sertbarut, one of the children's literature writers. In our study, the author's short story book“Red Eagle”and his novel“What The Mist Hides”have been examined. The vocabulary of the mentioned works (basic vocabulary, idiom, proverb, reduplication, foreign word, term, formulaic word, slang and vulgar language) have been examined and evaluated. With this study, it has also aimed to contribute to the vocabulary studies in the field of children's literature and to the vocabulary of Turkish. The study consists of 6 parts: Introduction, First Part, Second Part, Third Part, Fourth Part and Conclusion. In the introduction part, the problem situation has been revealed and the targeted objectives have been listed. In the method section, the qualitative research method ihas been introduced; In the technical section, it has been stated that the document analysis technique has been used and the content analysis method has been applied for the analysis of the data. Afterwards, the studies carried out in the literature have been included. In the first part, the concepts related to the subject have been explained and the related concept definitions have been given. In the second part, Miyase Sertbarut's life, works and awards have been introduced, and a summary of the works titled“Red Eagle”and“ What The Mist Hides ”has been given. The third and fourth part constitutes the main part of the research. The vocabulary items identified in the work have been examined. In the conclusion part, the findings have been shown in the table. As a result of the collected findings, the results of the research have been evaluated and its contribution to children's literature and Turkish language has been expressed.