Computer aided optimization and evaluation of air conditioning design
  1. Tez No: 7328
  2. Yazar: LEVENT ÇOLAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YALÇIN A. GÖĞÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklimlendirme sistemi, ısıtma yükü, soğut ma yükü, boru op timi zasy onu, kanal optimi-- zasyonu, bilgisayar destekli iklimlendirme tasarımı
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
ÖZET İKLİMLENDİRME SİSTEMİ TASARIMININ BİLGİSAYAR DESTEKLİ OPTİMİZASYONU VE DE?ERLENDİRMESİ Levent ÇOLAK Yüksek Lisans Tezi, Mak.Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yalçın A.GÖ?ÜŞ Kasxm 1989, 240 sayfa Bu tezin iki amacı vardır. Bunlardan birincisi önem li tasarım parametrelerinden bir kısmını optimize eden bir yazılım, ikincisi ise iklimlendirme sistemleri tasarımları nın değerlendirilmesi için bir yöntem geliştirilmesidir. Bu yazılım ısıtma ve soğutma yüklerinin belirlenmesini, boru ve kanal boyutlarının optimizasyonunu ve cihaz parametrelerinin belirlenmesini içerir. Geliştirilen yaklaşık-optimum taşırım yazılımı, TSE, Makina Mühendisleri Odası ve ASHRAE hesaplama yöntemlerine dayanır. Optimizasyon için gerekli olan malzeme fiyatları, Bayındırlık Bakanlığı 1989 birim fiyatlarıdır. Ayrıca soğut ma yükü hesabında bina gölgeliklerinin gölge etkisini ve mak simum ısı kazancında indirimi gözönünde tutan bir yöntem ge liştirilmiştir. Yazılımda Fortran 77 dili kullanılmış olup karmaşık ta sarımlar için doğru ve hızlı sonuçlar verir. Bu yazılım 4 he saplama programı, bunlar için veri dosyası hazırlayan 3 yar dımcı program, Türkiye iklim ve yapı şartlarını içeren 17 ve ri dosyası ve 4 çıktı dosyasından oluşmaktadır. Yeni tasarım yöntemleri, örnek projelerdeki sonuçları bu yazılımın yaklaşık optimum sonuçları ile karşılaştırarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPUTER AIDED OPTIMIZATION AND EVALUATION OF AIR CONDITIONING DESIGN Levent ÇOLAK M.S. in M.E. Supervisor: Prof. Dr. Yalçın A. GÖ?ÜS November 1989, 240 pages The aims of this thesis is two fold. The first one is to develop a software, which optimizes a group of the most important design parameters. The second one is to establish a method of evaluation of new design conventions for air conditioning systems. The software determines heating and cooling loads, optimizes pipe and duct sizing and specifies equipments. The computer aided approximate -optimum design bases on the calculation methods of TSE, Makina Mühendisleri Odası (Chamber of Mechanical Engineers, Turkey) and AS HRAE (American Society of Heating Refrigeration Air Conditioning Engineers). Material costs, that are required for optimization, refer to Unit Costs. Tables, 1989, of Ministry of Public Works. Furthermore a new method of calculation of heat gain is included, which takes into consideration the shade of projections and reduction of the peak heat gain. The prepared code is in Fortran 77. This code gives accurate and fast results for complex layouts. It consists of 4 main calculation programs, 3 pre-data programs, which create data files for main programs, 17 data files, in which climatic and construction conditions in Turkey are fully covered and 4 output files. New design conventions can be evaluated by comparing their overall performance criteria with the performance criteria of the above mentioned computer aided approximate optimum design. Key Words : Air conditioning system; heating load, cooling load, piping optimization, ductwork optimization, CAD air conditioning. Science Codes: 625.04.05., 625.02.07., 625.05.02 -in-