Ahmed Saîd'in Mufassal Hulâsa-i Münşeât'ı (İnceleme-metin)
Ahmed Said's Mufassal Hulâsa-i Münşeât (Review-text)
- Tez No: 732819
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TACETDİN BIYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Sanat Tarihi, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Art History, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nesir, İnşâ, Münşeât, Türk-İslam Edebiyatı, Ahmed Saîd, Prose, Construction, Münşeât, Turkish-Islamic Literature, Ahmed Said
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
Bu çalışmanın amacı, daha önce hakkında çalışma yapılmamış olan Ahmed Saîd'in Muffassal Hulâsa-i Münşeât adlı eserinin transkribe edilerek incelenmesini ve tanınmasını sağlamaktır. Dolayısıyla tezin konusunu adı geçen eserde yer alan ve çok farklı konularda yazılan mektupların/yazışma örneklerinin incelenmesi oluşturmaktadır. Başta“giriş”olmak üzere üç ana bölüm ve“sonuç”tan oluşan çalışmanın giriş bölümünde; araştırmanın konusu, amacı, kapsamı ve yöntemi üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde; nesir, inşâ ve münşeât kavramları hakkında tanıtıcı bilgiler verilmeye çalışılmıştır. İkinci bölümde; Muffassal Hulâsa-i Münşeât genel olarak tanıtıldıktan sonra hangi kütüphanede bulunduğu, kaç yılında basıldığı, kaç sayfa olduğu ve eserin eski bir baskısı olan Hulâsatü'l-Münşeât hakkında da tanıtıcı bilgiler verilmiştir. Eserde bulunan fihrist bölümünde yer alan başlıklardan yola çıkılarak mektup/yazışma örneklerinin hangi sayfa aralığında bulunduğu, ne için veya kime yazıldığı, o başlık altında kaç mektup bulunduğu hakkında bilgiler verilmeye çalışılmıştır. Münşeât içerisinde birçok kez kullanılan kalıp sözler ile birlikte 1269 tarihli nüsha ve tez konumuz olan 1271 tarihli nüshaların biçim ve içerik yönünden karşılaştırılması yapılmış ve her iki eserin başlıklarından yola çıkılarak yapılan karşılaştırma bir tablo olarak verilmiştir. Üçüncü bölümde; 1271 tarihli baskıya dayanarak çeviri yazısını yaptığımız metin ve lügatçe ile birlikte çalışma, ulaşılan neticelerin yer aldığı sonuç bölümüne, kaynakçaya ve tıpkıbasıma yer verilerek tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to provide a transcribed examination and recognition of Ahmed Said's Muffassal Hulâsa-i Münşeât, which has not been studied before. Therefore, the subject of the thesis is the examination of the letters/correspondence samples in the aforementioned work and written on very different subjects. In the introductory part of the study, which consists of three main sections, especially“introduction”and“conclusion”; the subject, purpose, scope and method of the research are focused on. In the first part; It has been tried to give introductory information about the concepts of prose, construction and munsheat.. In the second part; After the Muffassal Hulâsa-i Münşeât was introduced in general, introductory information was given about which library it was in, in how many years it was published, how many pages it had and about Hulâsatü'l-Münşeât, an old edition of the work.. Based on the headings in the fihrist section of the work, it is tried to give information about the page range in which the letter/correspondence examples are located, what or to whom they are written, and how many letters are under that title. Along with the phrase words used many times in the debate, the copy dated 1269 and the copies dated 1271, which is our thesis topic, were compared in terms of form and content, and the comparison made based on the titles of both works was given as a table. In the third part; Based on the 1271 edition, the work with the text and the lexicon, which we have translated, has been completed by including the conclusion section, the bibliography and the facsimile.