Atatürk milliyetçiliği ilkesinin Türk İdare Hukukuna olan etkisi
The effect of principle of Atatürk nationalism on the Turkish Administrative Law
- Tez No: 732850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KÜRŞAT ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Kamu Yönetimi, Law, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Milliyetçilik, Atatürk Milliyetçiliği, Atatürk Milliyetçiliğine Bağlı Devlet, İdare Hukuku, Nationalism, Atatürk Nationalism, State Affiliated with Atatürk's Nationalism, Administrative Law
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
1982 Anayasasının 2'nci maddesinde sayılan ve devletin nitelikleri arasında yer alan“Atatürk Milliyetçiliğine Bağlı Devlet”hem Anayasa hukuku hem de İdare hukuku açısından Atatürk Milliyetçiliği ilkesi bağlamında ele alınmaktadır. Anayasa hukuku açısından laik devlet, demokratik devlet, sosyal devlet, hukuk devleti gibi niteliklerin bir arada ele alındığı çalışmalarda kısıtlı da olsa ele alınan Atatürk milliyetçiliğine bağlı devlet olma niteliği Anayasa Hukuku literatüründe kendisine belirli bir yer bulabilmektedir. Ancak devletin niteliğini tarif ederken devletin yapısını oluşturan millet unsurundan ne anlaşılması gerektiğine ilişkin görüşleri içeren Atatürk Milliyetçiliği ilkesinin ele alındığı çalışmaların daha hatırı sayılır bir nitelikte olduğu ifade edilebilir. İdare hukuku açısından ise bu ilke sadece İdarenin bağlı olduğu Anayasal ilkeler gibi daha çok Anayasa Hukukuna yönü çeviren bir mahiyette ele alınmakta ve İdarenin kuruluşu, görevleri, faaliyetleri gibi boyutlar doğrudan bu ilke ile birlikte ele alınmamaktadır. Bu çalışma ile Atatürk Milliyetçiliği ilkesinin İdare Hukuku açısından sahip olduğu önemi; bugün Anayasada yer alan Atatürk Milliyetçiliği ifadesinin oluşum ve anlayış boyutlarını da ortaya koyarak vurgulamayı, ayrıca bu ilkenin İdare Hukuku alanındaki yansımalarını İdarenin kuruluş, teşkilat ve faaliyetleri açısından ortaya koyarak literatüre katkı sağlamayı amaçlamaktayız.
Özet (Çeviri)
The“State Affiliated with Atatürk's Nationalism”, which is listed in Article 2 of the 1982 Constitution and is among the characteristics of the state, is discussed in the context of the principle of Atatürk's Nationalism in terms of both Constitutional law and Administrative law. In terms of constitutional law, the quality of being a state depending on Atatürk's nationalism, which is considered in the studies where qualities such as the secular state, the democratic state, the social state, and the rule of law are discussed together, can find a certain place in the literature of Constitutional Law. However, while describing the nature of the state, it can be stated that the studies dealing with the principle of Atatürk's Nationalism, which include the views on what should be understood from the element of nation that constitutes the structure of the state, are of a more remarkable quality. In terms of administrative law, this principle is handled in a way that turns the direction towards Constitutional Law, just like the Constitutional principles to which the Administration is bound, and dimensions such as the establishment, duties and activities of the Administration are not directly addressed with this principle. With this study, the importance of the principle of Atatürk's Nationalism in terms of Constitutional Law; Today, we aim to emphasize the formation and understanding dimensions of the expression of Atatürk's Nationalism in the Constitution, and to contribute to the literature by revealing the reflections of this principle in the field of Administrative Law in the places where the Administration emerges in terms of establishment, duty, authority and activity.