Doğu Akdeniz'de Mersin ve İskenderun Limanlarına alternatif sivil ve askeri liman kuruluş yeri belirleme çalışmaları
Establishment of alternative civil and military ports to Mersin and İskenderun ports in the Eastern Mediterranean
  1. Tez No: 732859
  2. Yazar: OĞUZHAN ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL EROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, liman yeri seçimi, üs seçimi, Super Decision, ANP, East Mediterranean, port location selection, base selection, Super Decision, ANP
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Harekat Araştırması Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Doğu Akdeniz'in artan stratejik önemi dikkate alınarak yapılan bu çalışma ile Mersin ve İskenderun Limanlarına alternatif liman yerinin seçilmesi amaçlanmıştır. Seçilen liman yerinin üs olarak da kullanılabilmesi düşüncesiyle Mersin ve İskenderun Limanlarına alternatif L1, L2, L3 ve L4 liman yerleri ele alınmış, belirlenen liman yerleri literatür taraması ve saha çalışması neticesinde elde edilen ana ve alt kriterler ile değerlendirilmiştir. Çalışmada belirlenen kriterler aynı zamanda üs yer seçiminde kullanılabilecek ve bir liman seçimi için dikkate alınabilecek kriterler olarak literatüre katkı sağlayacaktır. Bu ana ve alt kriterler uzman görüşüne sunulmuş, alınan uzman görüşleri hayali olarak kurgulanarak elde edilen kriter ağırlıkları ANP uygulamasında kullanılmıştır. ANP yöntemi ile çözüme gidildiğinde“Super Decision”programından yararlanılmış ve 0,47 ağırlıklandırma oranı ile L4 liman yerinin Doğu Akdeniz'de Mersin ve İskenderun Limanlarına alternatif üs liman yeri olma yeterliliğine sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With this study, which is carried out by considering the increasing strategic importance of the Eastern Mediterranean, it has been to select an alternative port location for Mersin and İskenderun Ports. With the idea that the selected port location can also be used as a base, alternative port locations L1, L2, L3 and L4 to Mersin and İskenderun Ports have been addressed, and the determined port locations have been evaluated with the main and sub-criteria obtained as a result of the literature review and field study. The criteria set out in the study will also contribute to the literature as the criteria that can be used in military base site selection and can be considered for a port selection. These main and sub-criteria have been presented to the expert opinion, the criterion weights obtained by imagining the expert opinions received have been used in ANP. When a solution has been with the ANP method, the“Super Decision”program has been utilized and it has been observed that the L4 port location with the weighting ratio of 0.47 has the capability to be an alternative base port to Mersin and İskenderun Ports in the Eastern Mediterranean.