Kültürel duyarlılığın toplumsal uyuma etkisinde sosyal sermayenin aracı rolü
The mediating role of social capital in the impact of cultural sensitivity on social adaptation
- Tez No: 732860
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GEÇİKLİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Sosyoloji, Public Relations, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kültürel duyarlılık, sosyal sermaye, toplumsal uyum, yapısal eşitlik, Cultural sensitivity, social capital, social cohesion, structural equality
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
21. yüzyıl çeşitli nedenlerden (göç, savaş, iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, eğitim, ticaret ve turizm gibi) dolayı çok kültürlü toplumların bir arada yaşama pratiği geliştirdiği bir dönemdir. Farklılıkların bir arada ve belirgin olduğu böylesi toplumlarda uyumlu bir şekilde toplumsal yaşamı sürdürmenin birtakım güçlükleri vardır. Bu çalışmada ortaya çıkan güçlüklerin kültürel duyarlılık ve sosyal sermaye kavramları ile aşılabilmesinin izleri aranmaktadır. Bu bağlamda çok kültürlü bir toplum olan Alman'da işçi göçüyle başlayan Türk varlığının izleri sürülmüş ve toplumsal uyumun kültürel duyarlılık ve sosyal sermaye ile ilişkisi irdelenmiştir. Çalışmada Almanya'da yaşayan Türklere çevrim içi anket uygulanmıştır. Anket çalışması demografik sorular, kültürel duyarlılık ölçeği, sosyal sermaye ölçeği ve algılanan toplumsal uyum ölçeği olmak üzere dört bölümden oluşmaktadır. Çalışmada Yapısal Eşitlik Modellemesiyle (YEM) kültürel duyarlılığın toplumsal uyuma etkisinde sosyal sermayenin aracı rolü incelenmiştir. Elde edilen bulgular neticesinde, kültürel duyarlılığın toplumsal uyuma doğrudan, sosyal sermayenin ise azalarak da olsa bir aracı etkisi olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, kültürel duyarlılık düzeyinin eğitim durumuna göre, sosyal sermaye düzeylerinin Almanya'da ve Türkiye'de eğitim durumlarına göre, toplumsal uyum düzeylerinin Almanya'da veya Türkiye' doğmuş olma durumuna göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The 21st century is a period in which multicultural societies develop the practice of living together due to various reasons (such as migration, war, developments in communication technologies, education, trade and tourism). There are some difficulties in maintaining a harmonious social life in such societies where the differences are together and prominent. In this study, traces of overcoming the emerging difficulties with the concepts of cultural sensitivity and social capital are sought. In this context, the traces of the Turkish existence that started with the migration of workers in Germany, which is a multicultural society, were traced and the relationship of social cohesion with cultural sensitivity and social capital was examined. In the study, an online questionnaire was applied to Turks living in Germany. The survey consists of four parts: demographic questions, cultural sensitivity scale, social capital scale and perceived social cohesion scale. In the study, the mediating role of social capital in the effect of cultural sensitivity on social cohesion was examined with Structural Equation Modeling (SEM). As a result of the findings, it has been determined that cultural sensitivity has a direct effect on social harmony and social capital has a mediating effect, albeit decreasing. In addition, it has been determined that the level of cultural sensitivity differs according to the education level, the level of social capital differs according to the educational status in Germany and Turkey, and the level of social cohesion differs according to the status of being born in Germany or Turkey.