Ryle, Searle ve Nagel'in zihin felsefelerinin karşılaştırılması
Comparison of Ryle, Searle and Nagel's philosophy of mind
  1. Tez No: 732872
  2. Yazar: MELİKE AKPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARSLAN TOPAKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ryle, Searle, Nagel, Zihin, Beden, Ryle, Searle, Nagel, Mind, Body
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Felsefenin yeni olarak adlandırdığımız alt disiplinlerinden biri, zihin felsefesidir. Çalışmamız bu alanda ün yapmış Ryle Searle ve Nagel'in zihin felsefelerine ve zihin felsefelerinin karşılaştırılmasın yer vermektedir. Bu karşılaştırmayı zihin-beden problemi, zihin felsefesi ve diğer zihinler problemi olmak üzere üç başlık altında inceledik. Zihin-beden problemi bölümünde, filozoflarımız özellikle Descartes felsefesini hedef almış, zihin-beden ayrımını ortadan kaldırmak istemiş ve bugüne kadar problemin çözümü için ortaya koyulan kavram mirasının reddedilmesi gerektiğini savunmuşlardır. Zihin-beden probleminin ardından gelen ikinci adım, filozofların kendi zihin anlayışlarını ortaya koymak olmuştur. Buradaki temel amaç, zihnin üzerindeki gizem örtüsünü kaldırmak ve zihin hakkında konuşabilmek için birtakım kavramlara başvurmaktır. Bu kavramlar belirlendiğinde filozofların zihin anlayışları da ortaya çıkmıştır. Zihin felsefelerini ortaya koyan filozoflarımızın, yüzleşmeleri gereken bir diğer problem ise diğer zihinler problemi olmuştur. Bu konu, karşımızdaki varlığın bir zihne sahip olup olmadığının nasıl anlaşılacağını içermektedir. Ayakları yere basan bir zihin anlayışı ortaya koyabilmek için diğer zihinler probleminin çözümü önem arz etmiştir. Bu nedenle filozoflarımız problemin çözümü için farklı yollara başvurmuşlardır.
Özet (Çeviri)
One of the new disciplines of philosophy is the philosophy of mind. Our study included the philosophies of mind of Ryle Searle and Nagel, who are famous in this field. And a comparison of the philosophies of mind of these philosophers. We discussed this comparison under three headings: the mind-body problem, the philosophy of mind, and the problem of other minds. In the mind-body problem section, our philosophers specifically targeted Descartes' philosophy, wanted to eliminate the mind-body distinction, and argued that the legacy of concepts that had been put forward to solve the problem so far should be rejected. The second step was to reveal the philosophers' own understanding of the mind. The purpose of this section is to remove the veil of mystery on the mind and to introduce some concepts in order to talk about the mind. When these concepts were introduced, the philosophers' understanding of mind also emerged. Another problem that philosophers had to solve was the problem of other minds. This topic includes how to understand whether the entity in front of us has a mind or not. In order to put forward a strong philosophy of mind, the solution of the other minds problem has been important. For this reason, our philosophers have resorted to different ways to solve the problem.