Kickboks sporcularının heyecan arayışı ve serbest zamanda algılanan özgürlük düzeylerinin incelenmesi
The excitement of kickbox athletes and the examination of the levels of freedom perceived in free time
  1. Tez No: 732878
  2. Yazar: HAKAN BİLGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN YÜKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kick Boks, serbest zaman, heyecan arayışı, Kick Boxing, free time, thrill seeking
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmanın amacı; kick boks sporu ile ilgilenen bireylerin serbest zamanda algıladıkları özgürlük düzeyleri ve heyecan arayışı arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmaktır. Araştırmaya Türkiye'ye sınırları içerisinde yaşayan ve Kick Boks branşında aktif olan sporculardan uygun örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Bu araştırmaya 355' erkek 238'i kadın olmak üzere toplam 593 katılımcı yer almıştır. Katılımcılardan veriler demografik bilgi formu, serbest zamanda algılanan özgürlük düzeylerini ölçmek için Witt ve Ellis tarafından 1985 yılında geliştiren“ Serbest Zaman Teşhis Bataryası”nın bir bölümü olan ve 25 maddeden oluşan“Serbest Zamanda Algılanan Özgürlük Ölçeği-SZAÖ”ve ayrıca Hoyle ve arkadaşlarının 2002 yılında geliştirdiği heyecan arayışı ölçeği kullanılmıştır. Verilere uygulanan normallik testi sonuçları incelendiğinde Kolmogorov-Smirnov değerlerine göre verilerin normal dağılıma sahip olmadığı görülmüştür buna karşın Skewness ve Kurtosis değerleri -3 ve + 3 değerleri arasında olmasından dolayı (Jondeau ve Rockinger, 2008) parametrik testlerden Bağımsız örneklemler için t testi ve Tek yönlü varyans analizi uygulanmıştır, ikinci seviye testi olarak da TUKEY uygulanmıştır.Katılımcıların % 46,4'ü boş zamanlarını fiziksel etkinliklere katılarak değerlendirdiklerini ifade etmektedir. Katılımcıların % 23,4 'ü sosyal etkinliklere katılarak boş zamanlarını geçirdiklerini belirtmişlerdir. Katılımcıların % 2,2 kültürel etkinliklere katılarak boş zamanlarını değerlendirirken % 23,4 'ü evde dinlenerek kendilerine zaman ayırmaktadırlar. Boş zaman etkinliklerine katılımlarına ilişkin yaklaşımda, katılımcılar % 26,6'sı bireysel olarak, % 28,5'i ailesiyle birlikte ve arkadaş grubuyla % 44,9 'u arkadaş grubuyla faaliyetlerini değerlendirmektedir. Serbest zaman algısının alt boyutlarından bilgi ve beceri alt boyutunun ortalama değerlerinin erkeklerde kadınlara oranla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Heyecan ve Eğlence alt boyutunda heyecan arayışı değerlerinin kadınlarda erkeklere göre daha baskın olduğu görülmüştür. Heyecan arayışında bekarların evlilere oranla daha fazla etkin olduğu ifade edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research; The aim of this study is to reveal the relationship between the levels of freedom perceived by individuals who are interested in kickboxing and their pursuit of excitement. It was determined by the appropriate sampling method from the athletes living in the borders of Turkey and active in the Kick Boxing branch. A total of 593 participants, 355 men and 238 women, took part in this study. The data from the participants were demographic information form, the“Leisure Perceived Freedom Scale in Leisure-Time”, which is a part of the“Leisure Diagnostic Battery”developed by Witt and Ellis in 1985 to measure the perceived freedom levels in leisure time and consists of 25 items, and also Hoyle et al. The sensation seeking scale developed by him was used. When the results of the normality test applied to the data were examined, it was seen that the data did not have a normal distribution according to the Kolmogorov-Smirnov values, however, since the Skewness and Kurtosis values were between -3 and + 3 values (Jondeau and Rockinger, 2008), the t test for independent samples from parametric tests and the one-way variance analysis was applied, and TUKEY was applied as the second level test. 46.4% of the participants stated that they spent their free time by participating in physical activities. 23.4% of the participants stated that they spend their free time by participating in social activities. While 2.2% of the participants spend their free time by participating in cultural activities, 23.4% of them take time for themselves by resting at home. In the approach to their participation in leisure activities, 26.6% of the participants evaluate their activities individually, 28.5% with their family and with a group of friends, 44.9% with a group of friends. It has been determined that the mean values of the knowledge and skill sub-dimension, one of the sub-dimensions of leisure time perception, are higher in men than in women. In the Excitement and Fun sub-dimension, sensation seeking values were found to be more dominant in women than in men. It is stated that single people are more active in seeking excitement than married people.