Bir yükseköğretim kurumunda çalışan işçilere verilen yüz yüze ve uzaktan ilk yardım eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of face-to-face and distance first aid training given to workers in a higher education institution
- Tez No: 732980
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NALAN BOSTAN AKMEŞE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Public Health, Nursing
- Anahtar Kelimeler: ilk yardım, ilk yardım Eğitimi, Uzaktan ilk yardım eğitimi, Çalışansağlığı, First Aid, Training, Distance First Aid training, Occupational Health
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Çalışmanın amacı bir yükseköğretim kurumundaki işçilere verilen yüz yüze ve uzaktan ilk yardım eğitimi etkinliğinin değerlendirilmesidir. Çalışma yarı deneysel tiptedir. Çalışmada Bilecik ili merkez ve ilçelerinde yerleşkesi bulunan Şeyh Edebali Üniversitesinde görev yapan işçilerle yüz yüze ve uzaktan eğitim verilerek, eğitim öncesinde ve sonrasında yüz yüze görüşülerek anket formu uygulanmıştır. Yüz yüze eğitime 59, uzaktan eğitime 59 olmak üzere toplam 118 işçi çalışmaya katılmışlardır. Çalışmada kullanılan veri toplama aracında, araştırmacılar tarafından hazırlanan tanımlayıcı ve ilk yardımla ilgili anket soruları uygulanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler İki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi Independent Sample T testi, iki yüzdelik değer arasındaki farkın önemlilik testi ise Paired Sample T ve Wilcoxon istatistiksel testleri kullanılmıştır. Çalışmaya katılan işçilerin (n=118) yaş ortalaması 27,92, %36,4'ü kadın, yüzde53,6'si erkekti. Çalışmamıza katılan işçilerin %17,8'ini ortaokul mezunu, %61'i lise mezunu %21,2'si üniversite mezunudur. Araştırmaya katılan işçilerin %44,1'i genel hizmet personeli, %38,1' i güvenlik görevlisi, %5,1 şoför %12,7'si diğer (marangoz, kalorifer görevlisi, bahçıvan…) meslek gruplarından oluşturmaktadır. Eğitimlerini yüz yüze alan işçilerin, eğitim öncesine puan ortalamaları 17,37 iken, eğitim sonrasında 32,03 olmuştur. Uzaktan ilk yardım eğitimini alan işçilerin ise eğitim öncesinde puan ortalamaları 17,30 iken, eğitim sonrasında puanları 28,20 olmuştur. ilk yardım eğitimlerini yüz yüze alan işçiler ortalama olarak puanlarını 14,66, uzaktan ilk yardım eğitimi alan işçiler ise puanlarını 10,88 artırmışlardır. Yüz yüze ilk yardım eğitimi alan katılımcıların puanları uzaktan eğitim alanlara göre yüksek bulunmuştur. Hem uzaktan hem de yüz yüze eğitim sonrası katılımcıların puanları eğitim öncesine göre yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to evaluate the effectiveness of face-to-face and distance first aid training provided to workers in a higher education institution. The study is of a semiexperimental type. In the study, employees working at Şeyh Edebali University, which has a campus of Bilecik Province, were given face-to-face and distance education, interviewed face-to-face before and after the training, and a questionnaire was applied. 118 workers, including 59 in face-to-face training and 59 in distance education, participated in the study. In the data collection tool used in the study, descriptive and first aid related questionnaire questions prepared by the researchers were applied. Descriptive statistics, Independent Sample T test, Paired Sample T and Wilcoxon statistical tests were used to Dec the difference between the two averages, and the significance test of the difference between the two Decimals was used to analyze the data. The average age of the workers participating in the study (n=118) was 27.92 years, 36.4% were female, and 53.6% were male. 17.8% of the workers participating in our study are graduates of secondary schools, 61% are graduates of high schools, 21.2% are university graduates. 44.1% of the employees participating in the study are general service worker, 38.1% are security guards, 5.1% are drivers, 12.7% are from other (carpenters, heating workers, gardeners ...) occupational groups. The average score of the workers who completed their education face-to-face was 17.37 before the education and 32.03 after the education. The average score of the workers who received distance first aid education was 17.30 before the training and their score was 28.20 after the training. On average, the workers who received first aid trainings face-to-face increased their scores by 14.66, and the workers who received distance first aid training increased their scores by 10.88. The scores of the participants who received face-to-face first aid training were found to be iii higher compared to those who received distance education. The scores of the participants after both distance and face-to-face training increased compared to before the training.