Historiographic metafiction in John Fowles' the French Lieutenant's Woman and Edgar Lawrence Doctorow's ragtime
John Fowles'ın Fransız Teğmenin Kadını ve Edgar Lawrence Doktorow'un Ragtime başlıklı eserlerinde tarih yazımsal üstkurmaca
  1. Tez No: 733056
  2. Yazar: ALAA AWAD MAHDI MAHDI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OLGAHAN BAKŞİ YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: postmodern roman, John Fowles, tarih yazımı, E. L. Doctorow, tarihyazımsal üstkurmaca, postmodern novel, John Fowles, historiography, E. L. Doctorow, historiographic metafiction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez, John Fowles'ın The French Lieutenant's Woman ve E. L. Doctorow'un Ragtime başlıklı eserlerini tarihyazımsal üstkurmaca açısından incelemeyi amaçlamaktadır. Tarih yazımı teorisi, beşeri bilimler ve özellikle tarih bilgisine şüpheci bakış açısı ile postmodernizmin ruhunu temsil eden postmodern bir tekniktir. Bu teori, tarihin güvenilir bir bilgi kaynağı olmadığı ve her zaman çağdaş bir bakış açısıyla yorumlanabileceği fikrine dayanmaktadır. Bu tez aynı zamanda tarihçiliğin temelini, postmodern dönemdeki derin köklerini ve bu teorinin daha geniş bir entelektüel düşünce olan postmodernizmin bir parçası olduğunu göstermeyi açıklamaktadır. Araştırmacı, tarihyazımsal üstkurmaca teorisini seçerek, bu teoride ima edilen parodi ve metinlerarasılık gibi kavram ve tekniklerin yanı sıra tarihsel bağlam ve üstkurmaca unsurlarına da atıfta bulunarak her iki romanın ayrıntılı bir analizini yapmayı amaçlamaktadır. John Fowles ve E. L. Doctorow, tarihi yeniden incelemek ve farklı çağdaş meseleleri yorumlamak ve araştırmak için tarihçilik yöntemini kullanmışlardır. Fowles, romanlarını İngiliz toplumunun çelişkilerini ve kötülüğünü/kirliliğini hem eylemde hem de düşüncede göstermek için yazarken, Doctorow, Amerika'da ırkçılık ve ayrımcılığın getirdiği adaletsizlik ve acıyı Ragtime başlıklı eserinde kaleme alır. Böylece bu tez, yazarların eserlerinde yararlandıkları tarih yazıcılığının unsurlarını ve kavramlarını açıklamayı ve her bir eseri tarihçilik açısından ayıran özellikleri göstermeyi amaçlamaktadır. Son olarak, bu çalışma her iki yazarın çağdaş okuyucuya geçmişe yönelik alternatif bir bakış açısı kazandırarak yönelttiği amaçları ve mesajları açıklamaya çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse John Fowles' The French Lieutenant's Woman and E. L. Doctorow's Ragtime from the viewpoint of historiographic metafiction. The theory of historiography is a postmodern technique which represents the spirit of post-modernism in its sceptic look at the knowledge of humanities and specially history. This theory is based on the notion that history is not a reliable source of information and one can always interpret it from a contemporary viewpoint. This thesis also explains the basis of historiography and its deep roots in the thought of postmodern era, and that this theory is a part of a larger intellectual thought, which is postmodernism. By choosing the theory of historiographic metafiction, the researcher aims to carry on a detailed analysis of both novels by referring to the concepts and techniques that are implied in this theory such as parody and intertextuality as well as the historical context and metafictional elements. John Fowles' and E. L. Doctorow both use the method of historiography to re-examine history and use it to comment on and investigate different contemporary issues. While Fowles writes his novels to show the contradiction and impurity of his English society, both in action and thought, Doctorow writes his Ragtime to comment on the injustice and pain that comes with racism and discrimination in America, both in the past and in the writer's present. Thus, the thesis aims to explain the elements and concepts of historiography that are utilized by the writers in each work and show the features that distinguish each of these novels in terms of historiography. Finally, this study attempts to explain the purposes and messages that each writer directs to his contemporary readers by giving them such alternative view to the past.