Metafictional aspects in Robert Coover's the Public Burning and John Fowles' the French Lieutenant's Woman
Robert Coover'ın Meydan İdamı ve John Fowles'ın Fransız Teğmenin Kadını romanlarındaki üstkurgusal özellikler
- Tez No: 588080
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE OKUROĞLU ÖZÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Üstkurmaca, Tarihsel Üstkurmaca, Postmodernizm, Postmodern Edebiyat, John Fowles, Fransız Teğmenin Kadını, Robert Coover, Meydan İdamı, Metafiction, Historiographic Metafiction, Postmodernism, Postmodern Literature, John Fowles, The French Lieutenant's Woman, Robert Coover, The Public Burning
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Gerçeği temsil etme ve merkezlerin yapılarını bozma, gelenekleri terk etme ve epistemolojik ve mutlak normları baltalama sorunu, 1950'lerde ve 1960'larda kurgu fikrine egemen olmuştur. Batı dünyasında, özellikle Dünya savaşlarından sonra gerçekleşen kültürel dönüşümler, postmodern bir dizi fikir, varsayım, deneyim, söylem, oluşum ve önermeye yol açmıştır. Postmodernizm, üstkurmaca adı verilen yeni bir kurgu türünde en iyi şekilde yansımaktadır. Realizm ve modernizm edebi türler olarak edebiyatın belirli anlamlar yaratan yazarın veya okuyucunun bilinci gibi gerçeklik oluşturan merkezleri yansıtmasını beklemiştir. Ne var ki gerçeğin üstkurgusal olarak sorgulanması, mantık merkezli ikiciliğin yapısını öz-düşünümsel olarak bozarak gerçeğin çeşitlilik ve çoğulluk kazanmasına neden olmuştur. Bu tez öncelikle postmodern edebiyat, üstkurmaca ve tarihsel üstkurmacayı teorik olarak ele alır ve değerlendirir, sonra üstkurmacayı kendi kurgusallığını ortaya çıkaran bir eser olarak açıklar. Tezin ikinci bölümü Robert Coover'ın Meydan İdamı romanını ve John Fowles'un Fransız Teğmenin Kadını romanını hem üstkumaca hem de tarihsel üstkurmaca romanlar olarak tartışır. Bu tez geleneksel anlatı kurallarının üstkurmaca tarafından nasıl bozulduğunu göstermek için her iki romanı da yakından inceler.
Özet (Çeviri)
The problem of representing reality, and deconstructions of centers, abandoning the traditions, and undermining the epistemological and absolute norms dominated the idea of fiction in 1950s and 1960s. The cultural transformations that have taken place in the Western world, particularly after the World Wars, have led to a postmodern set of ideas, assumptions, experiences, discourses, formations, and propositions. Postmodernism is best reflected in a new type of fiction called metafiction. Realism and Modernism as literary genres expected literature to reflect reality which is based on certain meaning creating centers like the author or reader's consciousness. However, metafictional questioning of the truth has led to multiplicity and plurality by deconstructing logocentric binaries self-reflexively. This thesis firstly discusses and evaluates postmodern literature, metafiction, metafictional elements, and historiographic metafiction theoretically, then explicates metafiction, as a piece of work which uncovers its own fictionality. The second part of the thesis discusses Robert Coover's The Public Burning novel, and John Fowles' The French Lieutenant's novel as both metafiction and historiographic metafiction. This thesis examines both novels closely to demonstrate how metafiction subverts conventions of narrative in traditions preceding it.