The double development as a motif of rationalist subversion in Shelley's Frankenstein and Stevenson's Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Rasyonalist bir yönetim olarak çift gelişim motif Shelley's Frankenstein ve Stevenson's Dr. Jekyll ve Mr. Hyde
- Tez No: 733055
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALI MOHAMMADI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yabancılaşma, Dr. Jekyll ve Bay Hyde, İkilik, Frankenstein, Gotik, Bilinçdışı, Alienation, Dr. Jekyll and Mr. Hyde, Duality, Frankenstein, Gothic, Unconscious
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu tez, Mary Shelley'nin Frankenstein ve Robert Louis Stevenson'ın Dr. Jekyll ve Mr. Hyde romanlarındaki romantik arzu, yabancılaşma, bireysellik, öznellik ve dualizm kavramlarını incelemektedir. Bu çalışma, romanlardaki anahtar karakterleri inceleyerek bu ilkelerin kahramanları etkilediğini ileri sürmektedir. Başka bir deyişle, insan kişiliğinin arzuların geliştiği bilinçaltında oluştuğu, Bu Gotik romanların her ikisinde de kahramanların karakterleri yaşam deneyimlerine göre yapılandırılmıştır. Ek olarak, Dr. Jekyll ve Bay Hyde ve Frankenstein'da insan doğası tahrif edilmiştir. Dr. Jekyll, başka bir kişiye dönüşmesine izin veren bir iksir yapar, Frankenstein ise insan yaşamını yaratmak için bilimi kullanır. Her iki durumda da normdan saparak insan doğasını etkilemeye çalışırlar. İkisinin de iyilik yapmak istemesine rağmen, sonuç felakettir. Sonuç olarak, iyilik yapma yeteneği ile kötülük yapma yeteneği gelir. Ruaa Ali Mohsin, 2021
Özet (Çeviri)
THE DOUBLE DEVELOPMENT AS A MOTIF OF RATIONALIST SUBVERSION IN SHELLEY'S FRANKENSTEIN AND STEVENSON'S DR. JEKYLL AND MR. HYDE This thesis examines the Romantic concepts of desire, alienation, individuality, subjectivity, and dualism in the novels Frankenstein by Mary Shelley and Dr. Jekyll and Mr. Hyde by Robert Louis Stevenson. The current study asserts that these principles have influenced the protagonists by examining the key characters in the novels. In other words, it is stated that the human personality is formed in the unconscious, where desires are developed, In both of these Gothic novels, the characters of the protagonists are structured in relation to their life experiences. Additionally, human nature is tampered with in Dr. Jekyll and Mr. Hyde and Frankenstein. Dr. Jekyll makes a potion that allows him to be transformed into another person, while Frankenstein uses science to create human life. They attempt to impact human nature in both cases by deviating from the norm. Despite the fact that they both want to do good, the outcome is disastrous. As a result, with the ability to do good comes the ability to do evil. Ruaa Ali Mohsin, 2021