Afrika Birliği'nin Afrika'daki çatışmalara müdahale kapasitesi bağlamında avantajları ve kısıtlılıkları: Komorlar ve Mali örnekleri
Advantages and limitations of the African Union in context of its capacity to intervene in conflicts in Africa: Examples of Comoros and Mali
  1. Tez No: 733082
  2. Yazar: AYSEL KARIMOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Afrika Birliği, müdahale, çatışma çözümü, Komorlar, Mali, African Union, Intervention, Conflict Resolution, The Comoros, Mali
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aksaray Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Soğuk Savaş sonrası dönemde çeşitli sebeplerden dolayı Afrika'daki çatışmaların sayısında artışlar yaşanmıştır. Bu çatışmalara müdahale eden en önemli aktörlerden birisi Afrika Birliği olmuştur. Peki, bu Afrika Birliği, Afrika'daki çatışmalara müdahil olmada diğer aktörlere göre öncelikle tercih edilmesi gereken bir aktör müdür? Ayrıca Afrika Birliği'nin Afrikalı sorunlara Afrikalı çözümler üretmek üzere giriştiği müdahaleler kapsamında avantaj ve kısıtlılıkları neler olabilir? Bu temel sorular üzerinden yürütülen çalışmada; Afrika Birliği'nin kıta genelindeki çatışmaları çözmede özellikle müdahale kapasitesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda bu örgütün Komorlar ve Mali'ye yönelik müdahalelerine ilişkin iki örnek olay incelemesi de yapılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde; kendinden önceki Afrika Birliği Örgütü'nden daha donanımlı hale gelen Afrika Birliği bölgesel örgütünün birtakım eksikliklerine rağmen kıtadaki çatışmalara müdahale edebilecek diğer aktörlere (kıta dışındaki üçüncü taraf niteliğindeki devletlerin, uluslararası ve bölgesel örgütlerin yanı sıra kıta içindeki bölge-altı örgütlenmelere) kıyasla daha fazla avantajlar sunduğu tespitinde bulunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the post-Cold War period, there were increases in the number of conflicts in Africa for various reasons. One of the most important actors intervening in these conflicts has been the African Union. Well, is this African Union an actor that should be preferred over other actors in getting involved in conflicts in Africa? Morever, what could be the advantages and limitations of the African Union's interventions to produce African solutions to African problems? In the study carried out on these basic questions; In particular, it is aimed to examine the intervention capacity of the African Union in resolving conflicts across the continent. In this context, two case studies have been made regarding the interventions of this organization in Comoros and Mali. As a result of the research; It is determined that the African Union regional organization, which has become more equipped than its predecessor Organization of African Unity, offers more advantages compared to other actors (third-party states outside the continent, international and regional organizations, as well as sub-regional organizations within the continent) that can intervene in conflicts in the continent, despite some shortcomings.