Furkan Sûresi çerçevesinde Karamânî tefsirinin tahkik ve değerlendirmesi
The evaluation and tahqiq of Karamani's tafseer in the consept of Surah Furqan
  1. Tez No: 733092
  2. Yazar: HAİFA SMAALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÖĞMÜŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Karamânî, Tefsir, Tahkik, Zemahşerî, Beydâvî, Karamani, Tafsir, Tahkik, Zamakhshari, Baythawi
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Tefsir ilmi kutsal kitapların en yücesi ile ilgilendiği için en değerli ilimlerden birisi kabul edilmektedir. İslam alimleri geçmiş asırlardan günümüze Kur'ân'a hizmet etmişler ve kendilerini ona adamışlardır. Söz konusu alimlerden birisi de bu tez çalışmasında Furkan suresi haşiyesinin tahkiki yapılan Allâme Ahmed bin Mahmud el-Esam Karamânî'dir. Eserin bilgi değeri yönüyle zengin olması çalışma konusu edilmeye değer kılmaktadır. Bu eser ez-Zemahşerî ve el-Beydâvî tefsirlerinin haşiyesi kabul edilmektedir. Bu çalışmada Karamânî'nin hayatı, ilmi kişiliğinden, tahkikte esas alınan nüsha ve özelliklerinde bahsedilmiş, müellifin eserinde kullandığı Kur'ân ilimleri, akide, fıkıh ve tefsir türlerine değinilmiştir. Bunun yanında söz konusu eserin ana tefsir kaynaklarından ve haşiyelerden çokça nakilde bulunması ve nakil yaparken uyguladığı metot, eklemeleri, kısaltmaları ile müracaat edilecek ilmi ve ansiklopedik bir tefsir kılmıştır. Tahkik bölümünde ise İSAM'ın tahkikli neşir kılavuzu esas alınmıştır. Sonuç bölümünde çalışmadan elde edilen bulgu ve tavsiyeler ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Interpretation of the Meanings of the Holy Qur'an is considered one of the most glorified sciences as (because) it minds the most sacred book, the Book of Allah. Since the dawn of its history and up to the present times, Scientists have paid heed to it. In the number of them was the Islamic scholar (Al Aˈllama) Ahmed Ben Mahmud Al Asam Al Karamani, whom I scrutinized Surah (Al - Furqan) in my thesis. I am honored to have worked on it for (because) it is loaded of a great deal of valuable information, which added a supplement to enhance my knowledge about the subject. This work is also thought-out to be a Footnote reference“Hashya”of Zamakhshari and Baythawi's works. He appended several important subjects such as Qur'an Studies in all their fields including creed (faith), Islamic Fiqh, all types of Interpretation (Tafsir);“ al-Mathūr ”Al-Rāʾy“ and ”Ishari“ which I set forth in the study part. In this section, I have obviously delt with introducing all the aspects of his life: his birth, upbringing, academic life, and his death. I also indicated the accredited copies and reason beyond having chosen them. Another key point to remember is this book is distinguished by carrying along fundamental sources / reference books and footnotes ”Hawashi“ in a creative way where Karamani listed his comments and abridgements that made of him a reference encyclopedia. The section of surveying ”tahkik" is centered on ISAM Principles. We have mentioned the findings at the end of this thesis / study