Öğretmenlerin pandemi öncesi ve pandemi döneminde ses hijyeni farkındalık düzeyinin belirlenmesi ve vokal yorgunluğunun belirlenmesi
Determining teachers' level of voice hygiene awareness and vocal fatigue before and during the pandemic period
- Tez No: 733266
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT KORKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Konuşma, Ses, Ses Yorgunluğu, Öğretmen, Speech, Sound, Voice Fatigue, Teacher
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Ses, bireyin dilinin kullanılması bakımından mühim vasıtaların en değerlisidir. Bir kısım bireylerin mesleğini icra edebilmesi için en önemli şart olma özelliğiyle daha mühim bir pozisyon haline gelebilmektedir. Bu neticede, sesi gündelik iletişim maksadının haricinde, mesleki ihtiyaçlarının bir neticesi olarak kullanmakta olan öğretmenler uzman ses kullanıcıları şeklinde isimlendirilmektedirler. Ses bakımı her insan için htiyaç duyulması gerekli olan, yalnız ses kalite ve gücünü yitirdiğinde yaşamın sürdürülmesi ve yaşamını kazanması kötü yönde etkilkenmekte olan öğretmenler için oldukça önemlidir. Bu çalışma öğretmenlerin Pandemi öncesi ve Pandemi döneminde ses hijyen farkındalık düzeylerinin belirlenmesi ve vokal yorğunluğun tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu düşüncesyle literatür taraması gerçekleştirilmiş çalışmaya 257 öğretmen katılmıştır. Türkiye'nin 7 coğrafî bölgesi esas alınarak 21-60 yaş aralığında pandemi öncesi ve pandemi dönemi aktif olarak çalışan erkek ve kadın öğretmenlerle iletişim kurularak anket online şekilde gerçekleştirilmiştir. Pandemi döneminde uzaktan eğitime geçişle, öğretmenler ses yorgunluğunun azaldığını ve seslerinde iyileşme olduğu tespit edilmiş. Pandemi sırasında öğretmenlerin sesinin değişmesiyle ilgili fakörler, sesi düşük yoğunlukta kullanmak, onlıne ders vermek, ses kullanımını azaltmak, öğretmenlerin ev ortamında olması, onlıne eğitimden dolayı arka plan gürültü olmamaması, ev ortamının tozlu havasız ve kuru olmaması, onlıne eğitimden dolayı bağırmak zorunda kalmaması, düzenli bir yaşama, düzenli uyumaya, sağlıklı beslenme koşullarının olmasından ve ses hijyeni kurallarına günlük hayatında kullanabilmesinden dolayı ses yorgunluğu yaşamadıkları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The voice is the most valuable of the important tools in terms of using the language of the individual. It can become a more important position as it is the most important condition for some individuals to practice their profession. As a result, teachers who use sound as a result of their professional needs other than for daily communication purposes are called expert voice users. Voice care is very important for teachers, who are necessary for every human being, and whose voice only loses its quality and strength, and is negatively affected to sustain and earn a living. This study was conducted to determine teachers' voice hygiene awareness levels before and during the pandemic and to detect vocal fatigue. It was carried out for the purpose. With this in mind, a literature review was conducted and 257 teachers participated in the study. Based on 7 geographical regions of Turkey, the survey was conducted online by communicating with male and female teachers who were actively working in the pre-pandemic and pandemic period between the ages of 21-60. With the transition to distance education during the pandemic period, it has been determined that teachers' vocal fatigue has decreased and their voices have improved. Factors related to the change of teachers' voice during the pandemic, using the voice at low intensity, teaching online, reducing the use of voice, teachers being in the home environment, no background noise due to online education, not having to shout because of online education, not having to shout because of online education It has been concluded that they do not experience sound fatigue because they can live a healthy life, sleep regularly, have healthy eating conditions and use sound hygiene rules in their daily life.