Otel işletmeleri yöneticilerinin kullandıkları güç kaynaklarının örgütsel yaratıcılığa etkisi: Afyonkarahisar ili örneği
The effect of the power sources used by the managers of hotel facilities on the organizational creativity: The case of Afyonkarahisar
  1. Tez No: 733356
  2. Yazar: İLKNUR AKBULUT KAZANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELBEYİ PELİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetici Güç Kaynakları, Örgütsel Yaratıcılık, Manager Power Sources, Organizational Creativity
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
AraĢtırmanın amacı otel yöneticilerinin kullandıkları güç kaynaklarının örgütsel yaratıcılığa olan etkisini belirlemektir. AraĢtırmada öncelikle yönetici güç kaynakları ve örgütsel yaratıcılık konularına iliĢkin yerli-yabancı alanyazın taraması yapılmıĢ ve bilgiler verilmiĢtir. AraĢtırma evreni Afyonkarahisar ilinde beĢ yıldızlı turizm iĢletme belgeli otel iĢletmelerinin çalıĢanlarından oluĢmaktadır. Bu doğrultuda Afyonkarahisar ilinde bulunan toplamda 406 otel çalıĢanının anketi veri analizine tabi tutulmuĢtur. AraĢtırmanın verilerine iliĢkin ankete verilen ifadeler doğtultusunda faktör analizi, güvenirlik analizi, yüzde, frekans ve aritmetik ortalama değerleri, t testi, varyans analizi, korelasyon analizi ve regresyon analizi yöntemleri ile çözümlenmiĢtir. Elde edilen bulgulara göre otel çalıĢanlarının yöneticilerinin kullandıkları güç kaynaklarının örgütsel yaratıcılıklarını etkilediği görülmüĢ olup otel iĢletmelerinde yöneticilerin kullandıkları güç kaynaklarının çalıĢanların örgütsel yaratıcılık düzeylerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to determine the effect of power sources used by hotel managers on organizational creativity. In the research, first of all, domestic and foreign literature on the subjects of executive power resources and organizational creativity was scanned and information was given. The population of the research consists of the employees of the five-star hotel enterprises with tourism operation certificate in Afyonkarahisar province. In this direction, the survey of 406 hotel employees in Afyonkarahisar province was subjected to data analysis. In line with the statements given to the questionnaire regarding the data of the research, factor analysis, reliability analysis, percentage, frequency and arithmetic mean values were analyzed by t test, analysis of variance, correlation analysis and regression analysis methods. According to the findings, it has been seen that the power sources used by the managers of the hotel employees affect the organizational creativity, and it has been concluded that the power sources used by the managers in the hotel businesses have a significant effect on the organizational creativity levels of the employees.