Boşanmış bireylerin yaşadığı zorlukların ruhsal sağlık durumu ve yaşam kalitesine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the impact of difficulties experienced by divorced individuals on mental health status and quality of life
- Tez No: 733383
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN TOPAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimliği, aile içi şiddet, boşanma, yaşam kalitesi
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Boşanmış Bireylerin Yaşadığı Zorlukların Ruhsal Sağlık Durumu ve Yaşam Kalitesine Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Eş kaybından sonra en önemli ve en fazla stres oluşturma potansiyeline sahip yaşam olayı boşanmadır. Aile hekimlerinin ilk başvuru yeri olmaları nedeniyle boşanma süreçlerinde yaşanılan zorlukları, bütüncül bakım ilkesi çerçevesinde biyopsikososyal yönden değerlendirmeleri büyük önem taşımaktadır. Bu konuda yapılan araştırmalar dikkate alındığında örneklem sayılarının az olduğu, boşanmanın tek bir yönüne odaklanıldığı ve birey üzerindeki etkisinin kapsamlı olarak değerlendirilmediği fark edilmiştir. Araştırmamızın amacı birinci basamağa başvuran boşanmış bireylerin evlilik süreçlerini, boşanma nedenlerini, boşanma sonrası yaşanılan zorlukları ve yaşam kalitesine etkisini bütünsel bir açıdan incelemektir. Gereç ve yöntem: Bu araştırma kesitsel olarak 01 Ocak-30 Mart 2022 tarihleri arasında Adana ili Afet Evleri Aile Sağlığı Merkezi'nde 209 boşanmış bireyle yüz yüze görüşme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızda yapılandırılmış anket formu ile sosyodemografik veriler, boşanma öncesi durum ile ilgili tanımlayıcı veriler; evlenme süreci, aile içi uyumun değerlendirilmesi, eş şiddetinin sorgulanması, boşanma nedenleri ve boşanma sonrası yaşanılan zorluklara yönelik beşli likert tipi sorularla birlikte WHOQOL BREF-TR Yaşam Kalitesi ölçeği kullanıldı. Veriler SPSS 25 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Araştırmamızda 209 katılımcının ortalama yaşı 41,9'du. Ayrıca katılımcıların %73'ü kadın, %52'si yüksek eğitim seviyesine sahipti. Katılımcıların evlilik uyumları en az muhabbet ve sevgi gösterme (ortalama puanı 2,4±1,2) konusundaydı. Evli oldukları dönemdeki eş şiddeti incelendiğinde bireylerin en fazla psikolojik baskı (ortalama puanı 2,9±1,5) gördükleri ve kadınların erkeklere göre daha fazla şiddet gördüğü saptandı (p0,05). Sonuç: Bireyler boşanma süreçlerinde ekonomik ve sosyal yönden olduğu kadar sağlıkla ilgili yaşam kalitesi yönünden de olumsuz etkilenir. Bu araştırmada elde ettiğimiz sonuçlara göre evlilik uyumunun azalmasının aile içi şiddeti arttırdığı, en önemli boşanma nedenlerinin ise eşin ilgisizliği ve sorumsuzluğu olduğu saptandı. Boşanma sonrasında en çok ruhsal ve duygusal açıdan zorluk yaşandığı, boşanma sonrası yaşanan zorlukların ise yaşam kalitesi üzerine olumsuz etkileri olduğu bulundu. Aile hekimlerinin boşanma süreçlerinde yaşanılan zorlukları bütüncül bakım ilkesi çerçevesinde değerlendirmeleri çok önemlidir. Boşanmış bireylerin ruhsal ve bedensel sağlık ile ilgili risklerinin farkında olunması ve toplum tarafından sosyal yönden desteklenmeleri gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Impact of Difficulties Experienced by Divorced Individuals on Mental Health Status and Quality of Life Aim: Divorce is the most important and potentially stressfull life event after the loss of a spouse. Due to the fact that family doctors are the first place of application, it is of great importance that they evaluate the difficulties experienced in the divorce process from a biopsychosocial point of view within the framework of the principle of holistic care. Considering the research on divorce, it has been noticed that the sample numbers are small, the focus is on a single aspect of divorce, and the impact on the individual has not been evaluated comprehensively. The aim of this research is to examine the marriage processes of divorced individuals who apply primary care, the reasons of divorce, the difficulties experienced after divorce and the impact on quality of life from a holistic point of view. Materials and methods:This research was carried out cross-sectionallyby face-to-face interview method with 209 divorced individuals in Adana Afet Evleri Family Health Center between January 01 and March 30, 2022. The research includesa structured questionnaire with socio-demographic data, pre-divorce descriptive data about the situation, the process of marriage, domestic compliance evaluation of the questioning of intimate domestic violence, divorce and post-divorce along with five-point Likert type questions for the hardships are experiencing WHOQOL BREF-TR quality of life scale was used. The data were analyzed by using the SPSS 25 program. Results: The average age of the 209 participants in our study was 41.9 years. In addition, 73% of them were women, and 52% had a higher education level. The marital compatibility of the participants was at least about good communication between married partners and expressing their loves each others (mean score 2.4±1.2).