İlkokul ve ortaokulda çalışan öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda örgüt kültürü ile okullardaki yabancılaşma düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between organizational culture and levels of alienation in schools in line with the views of teachers working in primary and secondary schools
  1. Tez No: 733411
  2. Yazar: VELİ TEKPINAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET AKBABA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: kültür, öğretmen, örgüt, örgüt kültürü, yabancılaşma, culture, teacher, organization, organizational culture, alienation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul ve ortaokullarda görev yapan öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda örgüt kültürü ve işe yabancılaşma arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Araştırma“tarama modeli”ve“ilişkisel tarama modeli”ile oluşturulmuş nicel bir çalışmadır. Araştırma evrenini 2020-2021 Eğitim Öğretim yılında Van ili Erciş ilçesinde ilkokul ve ortaokul kademesinde çalışmakta olan öğretmenler oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini evrenden basit seçkisiz yöntemle seçilen 327 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından geliştirilen“Kişisel Bilgi Formu”, Terzi (2005) tarafından geliştirilmiş olan“Okul Kültürü Ölçeği”ve Elma (2003) tarafından geliştirilmiş olan“İşe Yabancılaşma”ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı (aritmetik ortalama, standart sapma, yüzdelik değer) istatistikler, parametrik fark testler (bağımsız örneklemler t-testi tek yönlü varyans analizi (ANOVA), korelasyon analizi ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Grup ortalamaları arasındaki farkın test edilmesinde α= 0.05 anlamlılık düzeyi esas alınmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin örgüt kültürü algıları çoğu zaman düzeyinde ve işe yabancılaşma algılarının nadiren düzeyinde olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin görüşlerine göre örgüt kültürü ile işe yabancılaşma arasında negatif yönlü ve orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu, öğretmelerin örgüt kültürleri ve alt boyutlarının birlikte öğretmenlerin işe yabancılaşmanın anlamlı bir yordayıcısı olduğu bulguları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal the relationship between organizational culture and work alienation in line with the opinions of teachers working in primary and secondary schools. The research is a quantitative study created with the“screening model”and the“relational screening model”. The research population consists of teachers working at primary and secondary school levels in Erciş district of Van province in the 2020-2021 academic year. The sample of the study consists of 327 teachers selected from the universe by simple random method. Research data were collected through the“Personal İnformation Form”developed by the researcher, the“School Culture Scale”developed by Terzi (2005), and the“Work Alienation”scale developed by Elma (2003). While analyzing the data, Descriptive statistic (arithmetic mean, standard deviation, percentile value) parametric difference tests (independent samples t-test and one-way analysis of variance (ANOVA), correlation analysis and use of multiple regression analysis were used. In testing the different between group means, α= 0.05 was taken as the significance level. As a result of the research; It has been determined that teachers' organizational culture perceptions are at the level of rarely. It has been found that there is a negative and moderately significant relationship between teachers' organizational culture and work alienation, and that teachers' organizational cultures and sub-dimensions are a significant predictor of teachers' work alienation.