Geri Dön

Bulut teknolojisi kullanan hasta takip hizmetlerinde mikroservis temelli uç sistem tasarımı ve geliştirilmesi

Design and development of microservice based edge system in patient monitoring services using cloud technology

  1. Tez No: 733417
  2. Yazar: SİNAN TAŞLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNGÖR YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
  13. Sayfa Sayısı: 61

Özet

Sağlık sektörünün muazzam büyüklüğü ve kendine özgü spesifik zorlukları dikkate alındığında bu sektörde kullanılacak teknolojik sistemlerin yönetilebilirliklerinin ve sürdürülebilirliklerinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkacaktır. Bu sağlık sistemlerinden biri de hem hastalara hem de sağlık personeline önemli kolaylıklar sağlayan uzaktan hasta takip sistemleridir. Son yıllardaki teknolojik gelişmeler uzaktan hasta takip sistemlerinde iyileştirmelere olanak sağlamaktadır. Özellikle bulut hesaplamanın sağladığı avantajlar ve önemli bir yazılım mimarisi olan mikroservis teknolojileri kullanılarak daha esnek hasta takip uygulamaları geliştirmek mümkündür. Bu tez çalışması, günümüzün yeni teknolojilerinin getirmiş olduğu avantajlardan faydalanan bir uzaktan hasta takip sistemi tasarımına odaklanmaktadır. En önemli özgünlüğü ise bulut sistem yükünü ve maliyetini optimize edecek uçta/kenar hesaplama alt yapısını kullanmasıdır. Ayrıca önerilen sistem üzerinde yürütülecek yazılımların yönetilebilirlikleri konteyner teknolojileri ile sağlanmaktadır. Klasik monolotik yazılım mimarilerinin uçta hesaplama için çok verimli olmamalarından dolayı mikroservis temelli yazılım mimarileri tercih edilmiştir. Bununla birlikte hastaya ve diğer yardımcı servislere ait bilgilerin dağıtık mikroservisler üzerinde nasıl tutulacağı ve yönetileceği problemi de bu tez kapsamında ele alınmaktadır. Bu tez kapsamında ilk olarak mikroservisler için ne tür bir veri yönetim modelinin kullanılabileceği incelenmiş ve aday model tipleri için gerçek zamanlı testler gerçekleştirilmiştir. Bu testlerin sonucuna göre başarılı olan model, önerilen uzaktan hasta takip sisteminde kullanılmıştır. Önerilen sistemin hayati fonksiyonları yine bir mikroservis mekanizması olan devre kesici servisler ile kontrol edilmiştir. Hem hasta tarafı hem de sağlık kurumu taraflı servisler içeren sistem, aile hekimlikleri ve onların görev kapsamında bulunan hastalara yönelik tasarlanmıştır. Performans testleri gerçek uç cihazlar kullanılarak farklı senaryolar için gerçekleştirilmiş ve sistemin performansı ispatlanmıştır.

Özet (Çeviri)

Considering the enormous size and specific challenges of the health sector, the importance of the manageability and sustainability of the technological systems to be used in this sector will be seen once again. One of these health systems is remote patient monitoring systems, which provide significant convenience to both patients and health personnel. Technological developments in recent years allow improvements in remote patient monitoring systems. It is possible to develop more flexible patient monitoring applications, especially by using the advantages of cloud computing and microservice technology that is an important software architecture. This thesis focuses on the design of a remote patient monitoring system that takes advantage of these new technologies. Its most important feature is that it uses edge computing infrastructure that will optimize cloud system load and cost. In addition, the manageability of the software to be executed on the proposed system is provided by container technologies. Microservice-based software architectures have been preferred because classical monolithic software architectures are not very efficient for edge computing. In addition, the problem of how to keep and manage the data of the patient and other auxiliry services on distributed microservices is also discussed within the scope of this thesis. For this, firstly, what kind of data management model can be used for microservices has been examined and real-time tests have been carried out for candidate model types. The model, which has been successful according to the results of these tests, has been used in the proposed remote patient monitoring system. The vital functions of the proposed system are controlled by circuit breaker services, which is also another microservice mechanism. The system, which includes both patient-side and healthcare institution-side services, is designed for family medicine and patients within their scope of duty. Performance tests have been carried out for different scenarios using end devices and the applicability of the system has been proven.

Benzer Tezler

  1. Comatose patient monitoring system using (iot)

    (IOT) kullanılan komatoz hasta takip sistemi

    HUSSAM AHMED RAMMO ALIBRAHIEM

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Elektrik ve Elektronik MühendisliğiAltınbaş Üniversitesi

    Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. MESUT ÇEVİK

  2. Contribution a la recherche d'un cadre juridique pour un droit international de laconcurrence plus efficace

    Daha etkin bir uluslararası rekabet için hukuki çerçeve arayışı

    ALİ CENK KESKİN

    Doktora

    Fransızca

    Fransızca

    2009

    HukukGalatasaray Üniversitesi

    Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. JEAN MARC SOREL

    PROF. DR. HALİL ERCÜMENT ERDEM

  3. Assessment of urbanization history of Addis Ababa city, Ethiopia

    Addıs Ababa cıty, Ethıopıa'nın kentleşme tarihinin değerlendirilmesi

    ABDURAHMAN HUSSEN YIMER

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2023

    Şehircilik ve Bölge PlanlamaMersin Üniversitesi

    Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. ALİ CENAP YOLOĞLU

  4. Registration and map building for autonomous mobile robots using 3D LIDAR point clouds

    3D LİDAR nokta bulutu kullanan otonom mobil robotlar için kayıtlama ve haritalama

    BETÜL PEHLİVAN

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2020

    Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrolİstanbul Teknik Üniversitesi

    Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. HAKAN TEMELTAŞ

  5. To the bodies themselves: E-Nabız at the intersection of bodies, politics and technologies

    Bedenlerin kendisine dönüş: Beden, politika ve teknolojilerin kesişiminde E-Nabız

    CANSU ÇOBANOĞLU

    Yüksek Lisans

    İngilizce

    İngilizce

    2022

    Bilim ve Teknolojiİstanbul Teknik Üniversitesi

    Bilim, Teknoloji ve Toplum Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. EMİNE ASLI ÇALKIVİK